İkinci çeyrekteki rekor daralmanın ardından üçüncü çeyrekte kısmen toparlanan Malezya, Kasım ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre Malezya’nın işsizlik oranı, COVID-19 pandemisinin neden olduğu şiddetli etkinin ortasında, bir önceki yılın aynı ayındaki yüzde 3,2’den Kasım 2020’de yüzde 4,8’e çıktı.
kolayca yatırım yapın
Ekim ayında ise işsizlik yüzde 4,7 olmuştu. İstihdam edilen kişiler, art arda beş ay boyunca bir yükseliş trendi kaydettikten sonra Kasım 2020’de aylık bazda yüzde 0,1 veya 11 bin kişi düştü. Bir ekonominin istihdam yaratma kabiliyetini gösteren istihdam-nüfus oranı 0,2 puan azalarak yüzde 65,1’e geriledi.
Bu arada, ekonomik sektöre göre hizmetlerde istihdam edilenler artmaya devam ederken turizmle ilgili sektördeki istihdam olumsuz etkilendi.Bir önceki yıla göre işsiz sayısı yüzde 48,7 artarak 764,4 bin olurken, istihdam yüzde 0,8 azalarak 15,20 milyon oldu. İşgücü yüzde 0,8 artarak 15,96 milyona ulaştı. Fakat istatistik ofisi 2020’nin son ayında, Malezya’daki yeni COVID-19 vakalarının, günlük ortalama 1,500 vakayı aşan bir artış kaydetmeye devam ettiğini de belirtti.
Bununla birlikte, ekonomik faaliyetler her zamanki gibi katı standart işletme prosedürlerine uyarak çalışmayı sürdürdü. Ay boyunca Noel kutlaması, okul ve yıl sonu tatillerinin ardından yurt içi seyahat faaliyetlerinin daha fazla olduğu görüldü.
Genel olarak, dünya genelinde ve ülkede ekonomik ve sağlık durumunun sürekli belirsizliğiyle, Aralık 2020’de daha yumuşak bir işgücü talebinin devam edebileceği öngörüldü.İşgücü arzının ise bu zorlu durumda rekabetçi kalmaya devam edeceği aktarıldı. 2020’nin sonlarına doğru küresel işgücü piyasası,nın COVID-19 salgınının ardından zorluklarla karşılaşmaya devam ettiği, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) raporunda COVID-19 salgını nedeniyle Asya Pasifik bölgesinde 81 milyon iş kaybı yaşandığının tahmin edildiği aktarıldı.
Buna göre 2020’de Asya Pasifik bölgesindeki istihdam sayısı, 1,92 milyar çalışan kişilik kriz öncesi tahminden 1,84 milyara düştü. Kriz sırasında işsizlik oranı, kriz öncesi yüzde 4’ün altındaki seviyeye kıyasla yüzde 4,5’ten fazla kaydedildiği için Malezya bir istisna değildi.