Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Güneydoğu Asya ülkesinin ticaret savaşında taraf olmak zorunda kalması halinde ABD yerine Çin’in yanında yer alacağını söyledi. South China Morning Post’un Cuma günkü haberinde, 93 yaşındaki Malezya lideri ülkesindeki Çin yatırımları konusunda güçlü bir eleştirmen olsa da Çin’in fırsatlar sunan ekonomik bir güç olduğunu kabul ettiği bildirildi.
kolayca yatırım yapın
Buna göre Malezya Başbakanı, Çin’in onlara yakın olduğunu kabul etmek zorunda kaldığını belirterek; “bu büyük bir pazar, Çin’in büyüyen servetinden yararlanmak istiyoruz” dedi. Mahathir gazeteye verdiği demeçte, Güneydoğu Asya ülkesinin Çin’le ilişkileri bağımsız olarak nasıl ele alacağı konusunda karar vereceğini dile getirdi.
Mahathir Filipinler’in başkenti Manila’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında SCMP’ye; “Bu onların nasıl davrandıklarıyla ilgili, şu anda ABD yaptığı işlerde olduğu gibi öngörülemez” dedi.Pekin’in büyüyen nüfuzu hakkındaki korkulara da değinen Mahathir; “Çin’in tutumu elbette mümkün olduğunca fazla etki kazanmak. Ama şimdiye kadar Çin bir imparatorluk inşa etmek istemiyor gibi görünmekteydi. Dolayısıyla özgür insanlar olarak kalacağız.” dedi. Malezya Başbakanı ayrıca Çin’in ekonomik gücünü amacına ulaşmak için kullanacağını bunun da tüm ülkelerin hırsı olan zenginleşmek olduğunu kaydetti.
Düşüncesini de; “Zenginlikleriyle geçmişteki Batı ülkeleriyle aynı pozisyonda olacaklar” ifadeleriyle anlattı.Çinli telekomünikasyon devi Huawei etrafındaki tartışmalar hakkında ise gelişmeleri yakından izlediğini söyleyen Muhammed; “Şu anda onları güvenliğimi için bir tehdit olarak görmüyoruz. Henüz değil, belki sonra. Ancak sadece diğer ülkelerin eylemlerini takip edemeyiz çünkü Çin teknolojisi Batı teknolojisinin önünde görünüyor.” dedi.
Ayriyeten yurtdışından ipuçları almak yerine 10 aylık hükümetinin en büyük ticaret ortağıyla nasıl başa çıkacağı konusunda kendi kararlarını vereceğini vurguladı.“Çin fakirken Çin’den korkuyorduk. Çin zenginken de Çin’den korkuyoruz. Bence Çin’le uğraşmanın bir yolunu bulmalıyız.” diyen Malezya Başbakanı, Çin’in geçmişte Malezya dahil bölgeye komünizm ihraç etmesine, şimdiyse etkisini ekonomik gücüyle yaymasına işaret etti.
Ancak Malezya ilişkiyi yönetmeyi öğrenmesine rağmen Mahathir bu noktada tarihten örnek verdi: “ Her zaman deriz ki Çin 2000 yıl boyunca komşumuz oldu ve asla onlar tarafından fethedilmedik. Ancak Avrupalılar 1509’da geldiler, iki yıl içinde Malezya’yı fethettiler.” Çin-Amerikan gerilimlerinin bölgedeki diğer küçük ülkeler üzerindeki etkisi sorulduğunda da Amerikan süper gücünün şu andaki öngörülemezliğini olumsuz bir faktör olarak gösterdi.