Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2019 Ekim Sonu İtibarıyla Makarna İhracatından 500 Milyon Dolar Sağlandı

TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, yılın ilk 10 ayında 1 milyon 70 bin ton makarna ihraç edildiğini ve bundan 500 milyon dolar getiri sağlandığını açıkladı.
2019 Ekim Sonu İtibarıyla Makarna İhracatından 500 Milyon Dolar Sağlandı
HABER GİRİŞ

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, makarna sektörünün her geçen büyüdüğünü ve ülke ekonomisine katkısının da bu doğrultuda arttığını söyledi.

Dünyanın hemen hemen her noktasına ulaşmaya çalıştıklarını belirten Külahçıoğlu, şu anda 150 ülkeye makarna ihracatı yapıldığını açıkladı. 2019 yılının ilk on ayında yapılan 1 milyon 70 bin ton makarna ihracatından 500 milyon dolardan fazla gelir elde edildiğini belirtti.

Kapanan Irak pazarının telafi edilmesi için yeni piyasalara girildi.

Makarna SektörüTürk makarna sektörünün hem ekonomik hem de teknolojik anlamda her geçen gün büyüme kaydettiğini söyleyen Külahçıoğlu, yılın ilk 10 ayında ihracatta %8,63 oranında artış gerçekleştiğini belirtti.

Bu artışın ise ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin getirdiği kotalara rağmen sağlandığını söyleyerek, dünyada İtalya’dan sonra en büyük ikinci ihracatçı olduğumuz bilgisini verdi. Şu anda Türkiye’nin AB ülkelerine sadece 20.000 ton makarna ihracatı yapabildiğini, bu kotanın ise birkaç ay içerisinde hemen dolduğunu açıkladı.

AB pazarının çok daha büyük bir potansiyel içerdiğini anlatan Külahçıoğlu, alıcılarla 40-50 bin tonluk pazarlık yapılmasına rağmen belirlenen kotalar nedeniyle istenen alışverişin yapılamadığını anlattı. En kısa zamanda Japonya ile serbest ticaret anlaşması imzalanarak, uluslararası rekabetin dışında kalınmamış olunacağını ekledi.

GCM Yatırım Banner
Makarnacılık sektörü, direkt veya dolaylı olarak 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.

50 Bin İstihdamYeni pazarlara girerek dünya sofralarına Türk makarnasını sunmayı hedeflediklerini söyleyen Külahçıoğlu yıl sonunda 1 milyon 300 bin ton ihracata ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. Sektörün ekonomik değerinin ve döviz getirisinin dışında sağladığı istihdam açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) uygulamalarının oldukça başarılı olduğunu, sektörün her geçen gün büyümesinde ise kaliteli üretim ve iyi hammadde gibi faktörlerin etkisi olduğunu ifade etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.