Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Mahfi Eğilmez Yazdı: Gidişat Kötü

Ekonomist Mahfi Eğilmez, bugün kaleme aldığı yazsında Türkiye'yi 'Hiperenflasyon' başlığı kapsamında değerlendirerek gidişatın kötü olduğunu söyledi. Detaylar haberde...
Mahfi Eğilmez Yazdı: Gidişat Kötü
HABER GİRİŞ

Türkiye’de enflasyon gündem maddelerinden biri. Raporlarda yayımlanan rakamlar günlük yaşam ile uyuşmuyor. Enflasyon kıskacında olan halk bu ortamda geçim ile mücadele ediyor. Bu kapsamda ‘Hiperenflasyon’ yazısını kaleme alan ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye’ye önemli çıkarımlarda bulundu.

Eğilmez, hiperenflasyonu tanımlarken şu ifadeleri kullandı:

“Yıllık enflasyonun çok yüksek oranlara ulaştığı duruma hiperenflasyon deniyor. Enflasyon, yüzde 1 – 3 dolayında ise buna sürünen enflasyon ya da ılımlı enflasyon denir. Gelişmekte olan ülkelerde ılımlı olarak kabul edilen enflasyon oranı yüzde 5’e kadar çıkabilir. Çift haneli enflasyon yani yüzde 10 ve yukarısı gelişmiş ülkeler için de gelişmekte olan ülkeler için de çok yüksek enflasyon göstergesidir.”

Bu durumu bir örnekle açıklayan ekonomist Eğilmez, yılbaşında 100 TL’ye satılan bir malın fiyatının yıl sonunda 350 TL olmuşsa enflasyon yüzde 250’ye ulaşmış olduğunu ve bunun hiperenflasyon olarak tanımlanacağını belirtti.

“Gidişat Yüksek Enflasyon”

Türkiye’nin uzun yıllardır yüksek enflasyon ile yaşadığını belirten Eğilmez, 1980 – 2000 arasındaki yılların enflasyon ortalaması yüzde 63, 2001 – 2023 döneminin enflasyon ortalamasının ise yüzde 19 olduğu söyledi. Bunun hiperenflasyon olmasa da yüksek enflasyon anlamına geldiğini bildirdi.

GCM Yatırım Banner

Şimdiye kadar Türkiye’de hiperenflasyonun yaşanmadığını dile getiren Eğilmez, bu durumun “Siyasetçide ve toplumda, enflasyonun hiperenflasyona gitmeden, denetim altında tutulabileceği, enflasyonun değil asıl olarak büyümenin önemli olacağı yönünde bir izlenim yaratmıştır.” açıklamasında bulundu. Bu izlenimin yanlış olduğunu kayda geçen Eğilmez, bu gidişin düzeltilebilmesi yalnızca faiz artırmak veya büyümeden fedakarlık ederek ulaşılabilecek bir sonuç olmaktan çıktığını kaydetti.

Ekonomist, atılması gereken ilk adımın Anayasa’nın gereklerinin yerine getirilmesi ve hukukun üstünlüğünün yaşama geçirilmesi olduğunu söyledi.

Bu adımların mevcut siyasal iktidar tarafından atılmasının mümkün olmadığını dile getiren Eğilmez, “O nedenle gidişin daha yüksek enflasyon oranlarına doğru olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.