Ünlü iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, bugünkü köşesine ‘facia’ olarak gördüğü kur korumalı mevduat (KKM) sistemini taşıdı. “Yağmurdan kaçarken” başlıklı yazısında, KKM sorununu çözebilmek için tercih edilen yanlış uygulamalara dikkat çekerek Türkiye’nin 2001 yılında yaşadığı ekonomik krizi hatırlattı.
Daha önce doların 30 TL’yi geçmemesi için milyarlarca dolar satan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün doların 30 TL’yi geçmemesi için milyarlarca dolar satın aldığını söyledi.
2001 krizine gönderme yaparak, dolarizasyonun eskiden beri Türkiye’nin baş belası olduğunu ifade eden Eğilmez, “Enflasyon yüksek olduğu için insanlar tasarruflarını, satın alma gücünü sürekli kaybeden Türk lirası yerine dolar, euro gibi rezerv paralar üzerinden saklamayı tercih ederler” dedi.
Bu durumu önlemenin yolu olarak ise ulusal parayı istikrarlı hale getirmek gerektiğini belirtti. Ancak geçmişte yapılan hataların yinelendiği notunu düştü.
Türkiye’ye faiz alamaya gelip dövizini bozduran yabancıların 2001 krizinde bankaların çöküşüne zemin hazırladığını ve bugün de carry trade yöntemiyle aynı senaryonun yaşandığını söyledi. 2001 krizinin tıpkı bugünkü ortamda oluştuğunu hatırlatarak şöyle ekledi:
“Bugün ortada bir bahar havası var. Ne yazık ki bahar havasının geçici ve çok tehlikeli olduğunu ve insanı fena halde çarpabileceğini söylemek zorundayım. 2001 krizi öncesindeki duruma giderek benzeyen bir duruma doğru sürükleniyoruz. Türk Lirasının güçlenmesi elbette iyi bir şeydir ama bu tür illüzyona dayalı zorlamalarla elde edilen güç elimizi yakabilir.”