Dünya genelinde 135 binden fazla çalışanı olan Avrupa’nın ikinci en büyük hava yolu şirketi olan Lufthansa, koronavirüs pandemisinden ağır darbe alan isimlerden birisi. Tüm dünyada etkisini gösteren salgın hastalığın yayılma hızını kontrol almak amacıyla Şubat ayından bu yana bir dizi kısıtlama getirildi.
kolayca yatırım yapın
Mart ayında artık dünyaya yayılmasıyla tüm yurt içi ve dışı uçuşlar durdurulmuştu. Alman hava yolu şirketi Lufthansa’nun yılın ilk üç ayında yolcu sayısının %26,1 azalmasıyla, gelirinde %18 düşüş oldu.
Söz konusu dönemde 2,1 milyar Euro zarar eden Lufthansa, içinde bulunduğu finansal sıkıntıdan sıyrılmak için Alman hükümeti ile kurtarma paketi anlaşması yaptı. Olumsuzluklar art arda gelirken, şimdi de Alman DAX 30 Endeksi’nden çıkarılacağı açıklandı.
Lufthansa AG’nin, Almanya’nın en büyük 30 hisse senedinin işlem gördüğü DAX 30 (GDAXI) Endeksi’ndeki varlığına son veriliyor.Results from the quarterly review of our #DAX index family – check out the latest changes, effective June 22, 2020: https://t.co/c2kkGAx4SL pic.twitter.com/3QCBXGxjS7
— Qontigo (@Qontigofinance) June 4, 2020
1988 yılında Frankfurt’ta kurulan endeks, Almanya’nın en büyüğü, Avrupa’nın ise en büyük ikinci borsası konumunda. Almanya ekonomisine dair önemli gösterge olan endeks içerisinde Deutsche Lufthansa, Siemens, Volkswagen ve Commerzbank gibi şirketler yer alıyordu. Lufthansa ise 30 kurucu şirketten biri.
Deutsche Börse’den yapılan açıklamada, 22 Haziran’dan itibaren Lufthansa AG’nin DAX 30 Endeksi’ndeki yerini gayrimenkul şirketi Deutsche Wohnen SE’nin alacağı söylendi. Hava yolu firması bundan sonra orta ölçekli şirketlerin yer aldığı MDAX içinde işlem görecek.
Alman hisse senedi Borsası operatörü Deutsche Börse’den son iki yılda Commerzbank ve ThyssenKrupp gibi şirketler de çıkarılmıştı. Lufthansa ise 2018’den bu yana 3 kurucu üye çıkarılmış oldu.
Deutsche Lufthansa AG (LHAG) hisse senedi değeri, son 6 ayda %40’a yakın değer kaybetti.Şirketin borsada işlem gören hisse senetleri yıllık bazda %41,6 oranında düşüş gösterdi. 52 haftalık hareket aralığı 7,02 – 18,015 olan hisse fiyatı salgın etkisiyle oldukça geniş bir bantta dalgalandı. Sadece Nisan ayında yolcu sayısında %98’den fazla düşüş olan Lufthansa, mali sıkıntıyı atlatabilmek için işgücünü azaltma başta olmak üzere birçok tasarruf yoluna gitti.
Bir süredir Alman hükümeti ile kurtarma paketi üzerinde görüşme yapıldığı haberleri hisse senetlerine de olumlu yansıdı. Geçen hafta 9 milyar Euro’luk kurtarma paketi konusunda mutabakata varıldı. Böylelikle Alman Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) şirketin %20 hissesine sahip olacak.
Şu sıralar %7’ye yakın artıda 10,935’ten işlem gören Lufthansa hisselerinin 6 aylık değişim grafiğine baktığımızda 2020’ye 16,600 civarından başladığını görmekteyiz. Salgının tüm dünyada seyahat kısıtlamaları getirmesiyle başlayan düşüş, fiyatların 7,200’e kadar gerilemesine sebep oldu.
Ancak kurtarma paketinin onaylanması ve kısıtlamaların kaldırılıp normalleşmeye geçilmesiyle birlikte hisselerde de hareketlilik başladı. Şirketlerin uçuş tarihlerinin açıklamaya başlamasıyla, Lufthansa hisselerinin de 12 Mayıs’tan bu yana ivme kaybetmeden yükseldiğini görmekteyiz.