Enflasyon birçok ülkede zirvelere ulaşırken, bizde de tablo hiç iç açıcı değil. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Türkiye’nin yeni enflasyon rakamları açıklanacak. Piyasalar Temmuz’da yüzde 79,60 olan enflasyonun, Ağustos’ta yüzde 81’in üzerine çıkması bekleniyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin yükselen enflasyonu ve para birimindeki değer kaybının, dolaylı olarak verdiği zararları açıkladı. CNBC’nin, Fitch raporuna dayandırarak hazırladığı haberde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona rağmen faiz oranını düşürdüğüne dikkat çekildi.
Merkez Bankası, 18 Ağustos toplantısında politika faizini 100 baz puan daha düşürerek, piyasaları şaşırtmıştı. Dolar, bu karara ilk tepki olarak 18 liranın üzerine çıktı ve günlerdir de bunun üzerinde, yükseliş yönünde hareket ediyor.
Fitch raporunda, Türk lirasına maruz kalan bankaların 2018 yılından bu yana kayıplarla karşı karşıya olduğu belirtildi. Özellikle de Körfez ülkelerinin, Türkiye ile olan bağlantıları nedeniyle önümüzdeki yıl darbe almaya hazırlandığı ifade edildi.
Körfez Ülkeleri Türkiye’deki Yüksek Enflasyondan Etkileniyor
Körfez İşbirliği Konseyi’nde (KİK) yer alan Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerdeki bankaların, 2022’nin ilk yarısında Türkiye’deki yüksek enflasyona maruz kaldıkları bildirildi.
Bu bankaların söz konusu dönemde 950 milyon dolar zarar ettiği açıklanırken, en fazla Dubaili Emirates NBD ve Kuveytli Kuwait Finance House’un etkilendiği belirtildi.
KİK bankalarının Türkiye’deki riskleri her zaman kredi açısından negatif olarak gördüğü yorumu yapıldı. Liranın değer kaybetmesinin, kur çevrimi zararları nedeniyle KİK bankalarının sermaye pozisyonlarını olumsuz etkilediği vurgulandı.
Türk Lirası Dolar Karşısında 1 Yılda Yüzde 120 Eridi
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararından bu yana 18 üstünde hareket eden Dolar/TL, bu sabah 18,26’nın üzerine çıktı. Saat 10.08’de 18,21 liradan işlem görüyor.
Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 7,6 oranında büyüdü ancak Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona rağmen düşük faiz politikasını sürdürmesinin ülke para birimine baskı uyguladığına dikkat çekiliyor.
Bu durumun artan cari açık, enerji maliyetleri ve azalan döviz rezervleriyle birlikte TL’deki değer kaybını hızlandırdığı görülüyor.