Video hakkında bahsetmeden önce drift nedir, sorusunu cevaplayalım. Drift, “S” diye betimlediğimiz, virajlı asfalt yollarda yapılan sürüş tekniğidir. Bu tekniğin ana vatanı Japonya’dır. Arkadan itişli otomobiller ile yapılan bu spor, günümüzde çoğu kişinin tutkusu haline gelmiştir.
Motor sporları olarak da bilinen driftte önemli olan kayma açısını doğru bir şekilde hesaplamaktır. Drift yapılan araçlarda; arkadan kayma eğilimi, ön tekerlere göre daha yüksektir. Bu nedenle gaza bastıktan sonra, direksiyonun tepkilerini doğru tahmin ederek, savurmalara karşı aracınızı yönlendirmeniz gerekiyor. Böylece drift sporunu hakkını vererek gerçekleştirebilirsiniz.
Hazırladığımız videoda Lamborghini ve Ford marka arabalar yer alıyor. Aynı zamanda driftin hakkını veren efsane şoförünü de unutmak istemedik. Ford sürücüsünü zaten biliyoruz! Peki, Lamborghini’yi Ken Block kadar ustalıkla süren kim?
Şimdi driftin hakkını veren pilotları kısaca tanıyarak, videoda yer alan araçların özelliklerine bakalım:
Daigo Saito
Daigo Saito için Formula Drift’in duayeni diyebiliriz. Japon sürücü kariyerine, D1 Grand Prix aracı ile başlamış. Küçük yaşlarda yeteneği keşfedilerek, farklı araçlar üzerinde tecrübe kazanması sağlanmış. Bunun için özel eğitimler verilmiş.
Toyota grubunun desteklediği usta sürücü, “Drift King” unvanına sahip. Bu unvanı 28 yaşında almış. Lamborghini’yi kullanan pilotumuzdan kısaca bahsettiğimize göre; drift gösterisinde şahane performans sergileyen aracın özelliklerine geçmek istiyorum:
Lamborghini Murcielago – Monster Enerji
İtalyan Lamborghini’nin dillere destan olmuş arabası Murcielago, spesifik uğraşlardan sonra drift için tekrardan inşa edilmiş. “Monster Enerji” tarafından modifiye edilen araç, tam anlamıyla yol kaplanına dönüştürülmüştür. Sokaklarda bağırarak gezen bir araba nasıl olur da D1 Grand Prix aracına dönüşür hayret ediyoruz.
Yenilemeye ilk önce motor kaputundan başlanarak, üzerine delikler açılmıştır. Bu hava delikleri aracın hava akışını çoğaltarak, motorun hızlı soğumasını sağlamaktadır. Çamurluklar ise şişirilerek güzel bir görüntü verilmiştir.
Yenileme sonucunda, aracın genel gövde yapısı olduğundan daha iri görüntüler sergilemektedir. Dış cephe ise Monster Enerji’nin kendine has stiliyle kaplanmıştır. Bu tarz tam anlamıyla aracı muhteşem göstermiş diyebilirim. Şimdi aracın yan görünümüne bakalım:
Murcielago Yan Görünümü:
Araca yan profilden baktığımız zaman Monoblok Prodrive jantlar, yeşil renk ile oldukça uyumlu olmuş diyoruz. CSD’nin sunduğu fren paketi de en üst seviyede dayanıklılık göstermesi için tercih edilmiş.
6 pot kaliperler; hem ön hem de arka kullanılmış. Bu aracın drift için tekrar dizayn edilmesi gerçekten de doğru fikirdir. Bunu izlediğiniz videodan da anlayabilirsiniz. Aracın arka görünümüne geçmeden önce aşağıdaki yazıya bakmanızı öneririm.
Lamborghini Huracan Winter Project Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
Murcielago Arka Görünümü:
Arka kısmında bizi büyük bir kanat karşılıyor. Tampon yapısı tamamen değiştirilmiş ve farklı kalıplarda yeniden yapılmış olduğu görebiliyoruz. Drift için geliştirilen Murcielago modelinde hafifletilme adına çoğu parça karbon fiberden imal edilmiş.
Yapılan karbon fiber uygulamasından sonra 1830 kilogramlık ağırlığı, 1665 kilograma indirilmiş. Hızlanma ve güç daha rahat sağlanması için hafifletilme yoluna gidildi. Şimdi lamborghini murcielago aracının iç kısmına bakalım:
İç Kısmında Sadece Gerekli Unsurlar Bırakılmış
Koltuk, direksiyon, orta konsol yarış modunda olması için değiştirilmiş. Merkez tünel ve panel kısımında karbon fiber maddeleri kullanılmış. Sürüş pozisyonu geriye çekilmiş. Bunun yanı sıra 6 ileri manuel vites ve el freni dahil olmak üzere bazı ekipmanlar da geri tarafa doğru konumlandırılmış.
Toyota’nın Supra modelinden alınan parçalar ile de direksiyon yükseltilmiş. Aracın kafesi daha da güçlendirilmiş. Bu da kaza ve tehlikeler karşısında, aracın içerisinde yer alan pilotu koruyacak önlemlerden biridir. Son olarak da aracın en önemli yerine, motor kısmına bakalım:
Motoruna Fazla İşlem Yapılmamış
Motor ünitesine standart özelliklerinin üstüne herhangi bir şey eklenmemiş. Düşündüğümüz zamanda zaten gerek var mı? Kesinlikle yok. Değişiklik olarak sadece spor açık hava filtreleri eklenmiş. 6.2 litre motor hacmi ve ürettiği güç modifiye yapılmış. Geliştirilen motorlardan daha fazla. 580 beygir güç üreten ünite, V12 silindirler ile 48 V değerlere sahip.
3.8 saniyede 0-100 etabını tamamlıyor ve maksimum 330 kilometre hıza çıkabiliyor. Yazdığımız bu rakamlardan sonra sizde bir şeyler eklemeye gerek olmadığını anlamışsınızdır. AWD sistemini yollarda en iyi şekilde dizginleyen ve uzun süreli yan götürme potansiyeline sahip motoru sesi ile de büyüleyici.
Şimdi, videomuzda yer alan ikinci pilotumuzu tanıyalım ve aracın özelliklerine bakalım:
Ford Mustang RTR – Ken Block
Ken Block’un bu sefer gösteri dünyasına girdiği araç Ford Mustang’ın RTR modelidir. Yenilenen Mustang şasi ile geliştirilen RTR, dış yapısıyla ve özellikleriyle herkeste hayranlık uyandırdı.
Ford’un oluşturduğu çizimler normal versiyonunda bile hayranlık duygularını harekete geçirirken, Ken Block için hazırlanan RTR içimizdeki saldırgan ruhu açığa çıkartıyor. Ford RTR’yi yüksek performans Spec-1 ve Spec-2 versiyonlar altında çıkartıldı. Araçlara kendine has özellikler yükleyip, standart Mustang’dan ayırt edilebilecek ayrıntılara yer verildi.
Şimdi bu modelin ön bölümünü inceleyelim, ardından yan ve arka bölümlerine bakalım:
Ford Mustang RTR’nin Karakteri Değiştirilmiş:
Ön kısmına geçtiğimizde şişkin kaput yapısı ilk olarak gözümüze çarpıyor. Yakışıklı bakışına muazzam duran ızgara eşlik etmiş. Izgaranın her iki tarafına tasarlanan üçgen ve krom renkli form da tasarlanmış.
Izgara üzerinde ters “R” ve ortaya koyulan “T” harfiyle yeni bir amblem yapılmış. Aslında bu versiyon 2011 yılında çıkarılmıştı. Mustang’ın gömlek değişimi ile RTR’ye farklı kıyafet giydirilmiş oldu.
Mustang RTR Yan Görünümü:
Yan görünümünde, Hoonigan firmasının yeşil alevli tasarımı hakim olmuş diyebiliriz. Aynı zamanda Ken Block’un RTR’si olduğu için de reklam yazıları ile araç süslenmiş. 20 inç geniş lastiklere, standardın üzerine fosforlu yeşil renk verilmiş. Ön tampona yerleştirilen ek parçalar ise yere yakın konumlandırılmış.
Hennessey Ford Mustang Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
Mustang RTR Arka Görünümü:
Bu kısımda Ford Mustan RTR’nin yarışçı kimliği daha çok ortaya çıkıyor. Dikkatimizi çeken bölüm ise difüzörlerdir. Bu kısımda Lamborghini dizaynından alıntılar yapılmış.
Çift egzoz çıkışı “M” difüzörden verdiği uyarı sinyalleri kendinden oldukça iyi bahsettiriyor. Stop far aralarına yapılan RTR olduğunu açığa çıkartan amblemi araca ayrı bir hava katmış. Bagajın üst bölümüne yerleştirilen rüzgar kanadını abartıya kaçılmadan yapılmış.
Motor Ünitesi Biraz Korkutucu
Mustang RTR’ye Ken Block için 5.0 litre hacminde ki ünite değiştirilmezken, Spec 2 modelinde değiştirilmiştir. Ford’un marjinal ismine en uygun arabası diyebiliriz. Teknik verileri tam anlamı ile açığa çıkartılmasa da Mustang RTR, 0-100 kilometre hızlanmasını 3.5 saniye civarı yapabilir diye tahmin ediyoruz. Maksimum hızı konusunda da 250 km/h performans göstereceğini düşünüyoruz.
Her iki aracın da birbirinden ayrılan çok sayıda özelliği olmasına rağmen, videomuzda otomobillerin ortak noktasını konu aldık. Bu konu tahmin edersiniz ki drifttir. Güçlü otomobil modelleri modifiye edilerek ve sürüş teknikleri en iyi şekillerde değiştirilmiştir. Çok az insanın yapabildiği bu denli üst düzey sürüşler; zeka, düşünce, yetenek ve uygulama teknikleriyle beraber yapılabiliyor. Peki, pek sürme şansınızın olmadığı bu drift otomobillerinden sahip olmak isteseniz, tercihiniz hangisi olurdu?