Kuzey Kore’de COVID-19’la mücadele sürerken Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), tanımlanamayan bir bağırsak enfeksiyonu hastalığının baş gösterdiğini açıkladı.
kolayca yatırım yapın
Salgının, ülkenin güneydoğusundaki Haeju kentinde tespit edildiği aktarıldı. Salgın sebebi hakkında bilgi verilmezken hastalıktan en az 2 bin kişinin etkilenebileceği aktarıldı. Endişeler artarken Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’dan bağış açıklaması geldi.
800’den Fazla Aileye İlaç Yardımı Yapılacak
İktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi’ndeki yetkililer, Güney Hwanghae eyaletinin Haeju ve Kangryong bölgeleri için ilaç yardımı yaptı. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, salgını kontrol altına almak için özel ilaç stokundan bağışta bulundu.
İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin örgüt işlerinden sorumlu sekreteri Jo Yong-won, hastalığa yakalanmış 800’den fazla aileye ilaç ulaştırılmasını organize edeceğini söyledi. Bağış haberlerinin ardından iktidar cephesinin hastalığı fırsat olarak gördüğüne ilişkin iddialar dikkat çekti.
“Salgın Fırsat Olarak Kullanılıyor”
Uzmanlar, salgın hastalık vakalarının genellikle kirli yiyecek ve su yoluyla bulaşan tifo, dizanteri veya kolera gibi hastalıklardan kaynaklandığını aktardı. Bunun için yeni halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütüldüğü öğrenildi.
Sağlık alanındaki gelişmeleri takip eden Kuzey Kore’nin internet sitesi prkhealth.org’ta Yönetici Ahn Kyung-su ise söz konusu hastalığın politik bir mesele olduğunu ifade etti.
Kyung-su’nun ifadesi şöyle:
“Kuzey Kore’de kızamık veya tifo salgını nadir değildir. Bir salgın olduğu doğru ama Kuzey Kore bunu Kim’in halkına değer verdiğini vurgulamak için bir fırsat olarak kullanıyor. Kuzey Kore’deki mesele daha çok politik bir mesaj gibi.”
Kuzey Kore’nin Pandemi ile Mücadelede Karnesi
Covid-19’un görüldüğü günden yakın zamana kadar Kuzey Kore’de salgının yayılmadığı savunuluyordu. Nisan ayının sonundan itibaren ise ülkedeki vaka sayılarında ciddi artış yaşandığı aktarıldı.
KCNA’nın paylaştığı bilgiye göre, 26 milyon nüfuslu ülkede Covid-19 vaka sayısı 4,55 milyonu aşarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 73 oldu.
Kuzey Kore, Dünya Sağlık Örgütü’nün düşük ve orta gelirli ülkeler için sunduğu aşı teklifini reddetmişti. Kim, pandeminin “ciddi kriz” aşamasını atlattıklarını ve salgının kararlı tedbirler sayesinde yayılmadığını savunmuştu.
Ülkede, test imkanlarının sınırlı olması nedeniyle COVID-19 vakaları yerine ateş semptomları gösteren hasta sayıları bildiriyor. KCNA, Cuma günü ateş semptomları olan 23.160 kişi daha bildirdi ve Nisan sonundan bu zamana toplam sayı 4.58 milyonun üzerine çıktı.
Yönetim, ateşli hastaların yüzde 99’undan fazlasının iyileştiğini pandeminin azalma gösterdiğini söyledi. Fakat Dünya Sağlık Örgütü Pyongyang’ın açıklamalarını şüpheyle karşıladığını ve durumun daha da kötüleştiğine inandığını söyledi.