Küresel enflasyon ve merkez bankalarının sıkılaştırma politikası, pek çok alanda olumsuz etkisini gösteriyor. Bu durum emlak piyasasında da yaşanıyor. Tahminler konut fiyatlarındaki düşüşün bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.
kolayca yatırım yapın
Reuters’in küresel emlak analistleri tarafından yapılan ankete göre birçok büyük pazardaki ev fiyatları düşüşünü bu yıl uzatacak.
Konut Piyasasında Faiz Endişesi
Bu hafta Federal Rezerv toplantısından önce toplanan tahminler, ABD faiz oranlarının muhtemelen daha da yükseleceğini ve daha önce düşünülenden daha uzun süre yüksek kalacağını gösterdiğinden, daha da büyük düşüşler olabileceği tahmin ediliyor.
Merkez bankaları enflasyonu düşürmek için borçlanma maliyetlerini yükseltirken, artan ipotek oranları ve COVID salgını sırasındaki tarihi bir konut fiyatı patlaması, birçok olası ilk kez alıcı için ev sahibi olmayı neredeyse imkansız hale getirdi.
Bu da çoğu pazarda kiraları keskin bir şekilde yükseltti ve sadece son birkaç yılda toplam konut maliyetini çok daha pahalı hale getirdi. Bu da çoğu pazarda kiraları keskin bir şekilde yükseltti ve sadece son birkaç yılda toplam konut maliyetini çok daha pahalı hale getirdi.
ABD , Kanada , İngiltere , Almanya , Avustralya ve Yeni Zelanda’da konut fiyatlarında öngörülen düşüşler, 2020’de pandeminin başlamasından bu yana yüzde 50’ye varan fiyat artışlarından kaynaklanıyor.
Uzmanlar Karamsar
15 Şubat’tan 8 Mart’a kadar yapılan anketlerdeki 96 analistten 50’si, karşılanabilirliğin önümüzdeki yıl daha da kötüleşeceğini söyledi.
Knight Frank’ın uluslararası küresel konut araştırma başkanı Kate Everett-Allen, “Pandemi sırasında en güçlü büyümeyi gören pazarlar başında gelen Yeni Zelanda, Kanada, İskandinav ülkeleri gibi yerler muhtemelen en ağır şekilde etkilenecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ankete göre Kanada ve Yeni Zelanda’da geçen yıl düşmeye başlayan ev fiyatlarında yüzde 20’lik bir düşüş daha bekleniyor. Her iki ülke de oldukça yüksek bir hanehalkı borç-gelir oranlarına sahiptir.
Avustralya’da yüzde 16, Almanya’da yüzde 11,5 ve ABD’de yüzde 10’luk düşüş beklenirken, İngiltere’de bu beklenti yüzde 8 olarak açıklandı. Konut fiyatlarının yüksek kalmasının en sık dile getirilen nedenleri arasında, pandemi sırasında inşaat faaliyetinin neredeyse durma noktasına geldiği sırada daha da kötüleşen kısıtlı arz ve sürekli artan talep gösterildi.
JLL analistleri, “Yeni konut inşaatlarındaki yavaşlamanın ve inşaat izinlerindeki düşüşün, nüfus artışının yeni konut arzındaki büyümeyi geride bırakmaya devam etmesiyle birlikte, dünya çapında birçok ülkede konut kıtlığını derinleştirmesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu. Analistler 2023’te inşaat çıktılarında bir sapma beklediğini ve çoğu pazarın arz düşüşünü yaşayacağını tahmin etti.
Çin için Toparlanma Beklentisi
Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl artan borç temerrütlerinin görüldüğü, krizin vurduğu Çin emlak piyasasındaki faaliyetin, teşvik politikaları ve COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının hissiyatı iyileştirmesiyle bu yıl toparlanacağı tahmin ediliyor.
Hindistan’ın konut piyasası artan faiz oranlarına rağmen dayanıklılığını korurken, Dubai’deki konut fiyatlarının da istikrarlı bir şekilde yükseleceği tahmin ediliyor.