Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küresel Konteyner Navlunu Sert Düştü: Gemiler Depoya Dönüştü

Küresel konteyner navlununda sert düşüş sonrası gemiler depo olarak kullanılmaya başladı. Rif Line yetkilisi Erdem konuya yönelik açıklamada bulundu.
Küresel Konteyner Navlunu Sert Düştü: Gemiler Depoya Dönüştü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel ekonomideki durgunluk konteyner navlun endekslerini olumsuz yönde etkiledi. Yaz aylarının stabil geçiren küresel konteyner navlunu, sert düşüşe geçti. Uluslararası denizcilik veri analiz şirketi Drewry’nin haftalık Dünya Konteyner Endeksi (WCI) raporu gerçeği gözler önüne serdi.

Ekonomim Gazetesi’nde yer alan habere göre Drewry’nin WCI raporunda 40’lık konteynerin ortalama navlun değeri son 1 haftada yüzde 5,2 düştüğü kaydedildi. Böylece rakam 1.479 dolara geriledi.

WCI, Eylül 2021’de 10.377 dolarla zirveyi görmüştü.

Bunun yanında Çin’den Avrupa’ya ve Avrupa’dan Amerika’ya navlunlar ise 2019 yılındaki seviyenin de altına indi.

Şangay – Cenova ve Şangay – Rotterdam hattında navlun geçen hafta yüzde10 oranında sert düştü. Şanghay-Los Angeles’ta da durum aynı oldu. Fiyatlar geçen hafta yüzde 3 düşüşle 40’lık konteyner başına 2.104 dolara geriledi.

Konuya yönelik değerlendirmede bulunan Rif Line Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem, Temmuz ve Ağustos’ta konteyner navlunundaki düşüşün geçici olduğunu, şimdi ise yük hareketinin serbest düşüşe geçtiği bir dönemin başladığını söyledi.

Erdem, konteyner navlunundaki bu düşüş seyrinin 2024’ün ikinci yarısına kadar sürmesini öngördüklerini dile getirdi. Bunun yanında navlundaki düşüş sonrası gemilerin depo olarak kullanılmaya başlandığını aktardı.

Denizyolu konteyner navlunundaki sert düşüş, hava kargoya olan talebi olumsuz yönde etkiledi.

Hava kargoda düşen talep yeni uçak siparişlerine de yandı. Kargo uçaklarında siparişler iptal edilmeye başlandı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.