2021 yılı Aralık ayında başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) adımı, vatandaşların tasarruflarını kurdaki değişikliklerden korumak amacıyla hayata geçirilmişti. Sistem, ekonomide yeni bir dönemin kapılarını araladı. Kur Korumalı Mevduat hesapları, 14 Ekim itibarıyla 1 trilyon 443 milyar 111 milyon TL’ye ulaştı. KKM sistemi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.
Vatandaşın Türk lirasına ilgisini artırmak ve döviz alımından uzaklaştırmak amacıyla geçen yılın son ayında devreye sokulan KKM, Türk lirası cinsinden Euro, dolar ve sterlin kurunun faiz miktarından daha fazla yükselmesi durumunda oluşacak farkın mevduat sahibine sunulmasını kapsıyor.
KKM’nin bütçeye olan yüküyle ilgili geçtiğimiz ay Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ağustos ayı bütçe gerçekleşmeleri raporu sunulmuştu.
Ağustos’ta merkezi yönetim bütçesi 3,6 milyar lira fazla verirken dövizden dönüşümler hariç kur korumalı mevduatın Hazine’ye bindirdiği yükün 15 milyar TL olduğu anlaşıldı. Bu rakam Mart ayından Ağustos’a kadar olan 6 aylık süreçte 75 milyar TL’nin üzerine çıktı.