Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Krizin Derinleşeceği Korkusu Borsada Satışları Hızlandırdı

Küresel piyasalar ABD’de başlayıp Avrupa’ya sıçrayan bankacılık kriziyle düşerken, yurt içinde de satışlar hızlandı.
Krizin Derinleşeceği Korkusu Borsada Satışları Hızlandırdı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dünya piyasalarının ateşi sönmüyor. İsviçreli banka UBS’in dün, Credit Suisse’i satın alarak kurtarmaya çalışması da çözüm olmadı. Bankacılık krizinin daha büyük bir krize yol açmaması için atılan adımlar piyasaları rahatlatmadığı gibi riskli varlıklardan kaçışları da hızlandırdı.

FED ve beş büyük merkez bankasının likidite adımının finansal piyasalarda sorunun daha da derinleştiği şeklinde yorumlanması banka hisselerinde satışları hızlandırdı. HSBC’nin Hong Kong Borsası’nda işlem gören hisseleri yüzde 7’den fazla düşüş sergilerken, satışlar Asya ve Avrupa’nın geneline yayıldı. Deutsche Bank hisseleri yüzde 3,60, Commerzbank yüzde 3,64 oranında geriledi.

Credit Suisse hisseleri devir işleminin ardından yüzde 63, UBS hisseleri yüzde 8 oranında değer kaybetti. Credit Suisse’in değerinin çok altında satın alınması küresel piyasalarda negatif fiyatlanırken, yurt içinde tablo oldukça karamsar.

BIST Bankacılık Endeksi Yüzde 3 Geriledi

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==
Kaynak: Paratic Piyasalar

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi küresel piyasalara eşlik ederek haftaya düşüşle başladı. Endeks, yüzde 0,33 değer kaybıyla 5119 puandan açılış yaptı. Satışların devam etmesiyle birlikte 5051 seviyesine inerek günlük kaybını yüzde 1’in üzerine taşıdı. Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla düşüş yüzde 1,92 ile bankacılıkta görüldü.

Saat 13.10 itibarıyla BIST 100 endeksi yüzde 1,24 düşüşle 5072 puandan işlem görüyor. Sektör endeksleri arasında elektrik, inşaat, madencilik, spor, ulaştırma ve teknoloji dışındakiler düşüş yönünde hareket ediyor.

GCM Yatırım Banner

Banka hisselerinden oluşan borsa endeksi yüzde 2,5 ekside işlem görürken, gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 1,57, finansal kiralama yüzde 0,16, holding yüzde 1,48, kimya, petrol, plastik yüzde 2,39, metal ana yüzde 1,82, ticaret yüzde 2,56, mali yüzde 1,82 ve sınai yüzde 1,44 geriledi.

Bankacılık endeksinde (XBANK) en kötü performansı yüzde 3,5’ten fazla düşen İş Bankası C grup hisseleri (ISCTR) gösterdi. Banka hisseleri 14,72 liralık son kapanışın ardından haftaya 14,51’den başladı ve 14,11’e kadar geriledi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==

Onun hemen arkasından yüzde 1,50 azalan ICBC Turkey, yüzde 1,30 azalan Şekerbank ve yüzde 1,16 azalan Yapı Kredi Bankası geliyor. Akbank, Garanti Bankası, Halkbank ve Vakıf’ta ise sınırlı bir yükseliş hakim.

Bankalar endeksi bugünkü düşüşün ardından haftalık kaybını yüzde 3,13, BIST 100 endeksi ise yüzde 4,66’ya taşıdı.

Krizin ortadan kalktığına dair daha somut deliller görene kadar piyasalarda dalgalanmanın devam etmesi beklenirken, odağımızda Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED faiz kararı yer alıyor olacak.

Banka hisselerindeki düşüş iki İsviçreli bankanın birleşmesinin ardından 17,3 milyar dolarlık sermaye benzeri borçlanma aracı olan ek tier 1 (AT1) tahvilin silinmesiyle ilişkilendiriliyor.

2008 krizi sonrası piyasaya sürülen AT1 tahvilleri, bankaların çökmesine karşı şokları absorbe etmek için tasarlanırken, Credit Suisse’te meydana gelen değer kaybı, bugüne kadar bu türden tahvil üzerindeki en büyük düşüş olması yönünden dikkat çekiyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın