Türkiye’deki kripto para yatırımcılarını ve alım satım platformlarını yakından ilgilendiren kripto varlık düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı etki analizine göre, Türkiye’deki kripto varlıkların toplam değeri 7,1 milyar dolar olarak belirlendi.
Türkiye’de yaklaşık 21 milyon kripto varlık yatırımcısı bulunduğu ve bunların 20 milyonunun çeşitli platformlarda işlem yaptığı açıklandı.
Düzenleme ile platformların gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK’a ayrı ayrı ödenecek yüzde 1’lik payın hesaplaması yapıldı. 2023 yılı verilerine göre, bilgi talep edilen 10 kripto varlık platformunun faiz dışı gelirlerinin toplamının yaklaşık 5 milyar lira olduğu belirtildi. Bu gelir üzerinden yapılan hesaplamalar, ilk yıl için yaklaşık 100 milyon liralık bir gelir etkisi öngörüyor.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, başlangıçta 10 ila 20 platformun yetkilendirilmesi öngörülüyor. İlk aşamada 5 ila 10 bankanın saklama lisansı alacağı tahmin ediliyor. Bu düzenlemeyle, ilgili şirketlerden alınacak faaliyet harcı sayesinde ilk aşamada 11 milyon 243 bin lira ila 22 milyon 486 bin lira arasında kamu geliri elde edilmesi bekleniyor.
Halihazırda platformlarda yaklaşık 7 milyar dolar değerinde kripto varlık saklandığı belirtiliyor. Yapılan analizde, bilgi alınan 10 kripto varlık platformunun toplam varlıklarının yüzde 29,6’sının en yüksek piyasa değerine sahip üç kripto varlık tarafından oluşturulduğu tespit edildi.
Türkiye’deki kripto varlık ekosistemine yüksek bir ilgi olduğu vurgulanan analizde, yurt içinde faaliyet gösteren 10 kripto varlık hizmet sağlayıcısından alınan verilerle yatırımcı sayısının 20 milyon civarında olduğu görüldü. Birden fazla platformda hesap açan yatırımcılar dikkate alındığında, toplamda 10 milyonun üzerinde bakiyeli hesap bulunduğu değerlendirildi.