Kripto varlıklarla ilgili yasal düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Bu yeni düzenleme, yatırımcıların haklarını ve menfaatlerini korumayı hedefliyor. Düzenlemeyle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulması ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alma zorunluluğu getiriliyor.
İzin almaksızın faaliyet gösteren kişiler ve kurumların yetkilileri, 3 ila 5 yıl arasında hapis cezası ve 5 bin ila 10 bin gün arasında adli para cezası ile karşılaşacak.
Zimmet suçu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer çalışanları, 8 ila 14 yıl arasında hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Platformlar, her yıl önceki yılın faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde birini SPK’ya, yüzde birini ise TÜBİTAK bütçesine Mayıs ayı sonuna kadar ödeyecek ve bu ödemeler gelir olarak kaydedilecek.
Yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Türkiye’deki kişilere yönelik faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde sonlandıracak.
Hizmet Sağlayıcılar Düzenlendi
AK Parti Ankara Milletvekili Ömer İleri, kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin kripto varlıkların temelini oluşturan dağıtık defter veya blok zinciri teknolojisini değil, bu varlıkların alım satımını ve saklanmasını yapan hizmet sağlayıcılarını düzenlediğini belirtti.
Türkiye’de kripto varlıklara büyük ilgi olduğunu vurgulayan İleri, “Yurt içinde faaliyet gösteren 10 kripto varlık hizmet sağlayıcısından alınan bilgilere göre, bu platformlardaki yatırımcı sayıları toplandığında 18,2 milyon rakamına ulaşmaktadır. Bu rakamın içerisinde birden fazla platformda hesap açan yatırımcılar da bulunduğu göz önüne alındığında, toplamda 10 milyonun üzerinde bakiyeli hesap olduğu değerlendirilmektedir” açıklamasında bulundu. (AA)