Borsa İstanbul’da seçim belirsizliği, ekonomi modelinin değişme ihtimali ve diğer faktörlerden dolayı işlem hacminin oldukça düşük olduğu görülüyor. Oldukça bulanık ve risklerle dolu bir piyasa ortamında yatırımcıların büyük çoğunluğu halka arzlara katılıp kazanç elde etmeye çalışıyor.
Son dönemlerde borsada en çok konuşulan halka arzlardan bazıları da Koza Polyester (KOPOL) ve CVK Maden (CVKMD) olarak karşımıza çıkıyor. Koza Polyester’in halka arzına 1.850.176 yatırımcı katılmıştı. CVK Maden’de bu rakam 1.470.906’ydı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Halka arz büyüklüğü 882 milyon TL olan ve 105 TL’den işlem görmeye başlayan CVKMD, tavanı henüz 5. gününde bozdu. 105 TL’den 169 TL’ye kadar yükselen hisse 19 Nisan’da tavanı sonlandırdı ve 20 Nisan’da yüzde 10 oranında düşüş gösterdi. CVKMD bayram tatiline 152 TL’den girdi. Hissede kazanç oranı yüzde 46,2 seviyesinde.
Borsada yoğun ilgi görerek Europower Enerji’den önce halka arza katılımcı rekorunu elinde tutan KOPOL de tavanını bozan diğer bir şirket oldu. 24,5 TL’den halka arz olan şirket de CVK Maden gibi 5. gününde tavana veda etti. 5 günlük süreçte 24,5 TL’den yaklaşık 40 TL’ye kadar çıkan KOPOL, bugün günlük yüzde 4,8 kayıp vererek 37,5 TL’ye geriledi.
Halka arz edilen şirketlerin tavandan bu kadar erken ayrılması birçok yatırımcının şaşırmasına neden oldu. Örneğin halka arza daha az ilgi gösterilen Astor Enerji (ASTOR) 9 gün boyunca tavan yapmıştı. Yakın zaman içinde halka arz olan SDT Uzay ve Savunma’nın (SDTTR) tavan yolculuğu ise 8 gün sürmüştü.
KOPOL ve CVKMD’nin tavanı bozması bundan sonra tavan yapmayacağı anlamına gelmese de tavanın kısa süreli olması yatırımcılarda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Halka arzlara son dönemlerde gelen yoğun bir ilgi var ve bunun büyük çoğunluğu yeni ve tecrübesiz yatırımcılardan geliyor. Bu yatırımcıların erkenden satış yapması da tavan beklentisi 8-10 gün olan şirketlerin erkenden tavan bozmasına sebep oluyor.