Türkiye’nin deprem risk haritası, dün gece başlayan tarihin en büyük depremlerinin ardından merak edilmeye başlandı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği süreçte, Türkiye’deki fay hatlarının hangi bölgelerden geçtiği sorgulanıyor. Süreçle ilgili geçtiğimiz saatlerde ulusal yas ilan edilirken hayatını kaybeden kişi sayısı 1762’ye yükseldi.
kolayca yatırım yapın
AFAD tarafından aktarılan bilgilere göre Türkiye Deprem Tehlikeli Haritası yenilenerek 18 Mart 2018 tarihinde yayınlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türkiye’yi yasa boğan 7,7 büyüklüğündeki deprem saat 04:17’de Kahramanmaraş’ta başlamıştı. Çevre illerde de etkisini ciddi şekilde hissettiren deprem binlerce enkaza yol açmıştı. Hükümet yetkilileri sıklıkla arama-kurtarma çalışmalarının kesintisiz şekilde yürütüldüğünü vurguluyor.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, gün içinde yaptığı açıklamalarda, ilerleyen süreçte daha küçük depremlerin çözümlerine ulaşılınca bu sayıların çok daha artabileceğini duyurdu. Ayrıca sismik boşluklarda da deprem olabileceğine dikkat çekti.