Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan İrfan Aşçıoğlu, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışa dair atılan adımı gayrimenkul yatırımlarına etkisini değerlendirdi.
İnsanların konuta, borsaya ve arsaya da eğilimi olacağını belirten Aşçıoğlu, “Çünkü şu anda mevduat faizi ile enflasyon arasında negatif faiz var. İnsanlar yatırımlarını enflasyona ezdirmemek için konuta yatırım yapacaktır. Konuta yatırım, enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor” dedi.
İlk evini alacaklara yüzde 1,20 kampanya sinyalinin gerçekleşmesi halinde satışlarda rekor beklediğini söyledi. Konutta artan talebi vurgulayan isim, beklenen kredilerin çıkması durumunda son yılların en büyük satışlarının görülebileceğini ifade etti.
“Şu anda 1,20 konuşuluyor ve 1,20 olursa da rekor kırılacağını düşünüyorum. Bunlar kredilerin verilmesi şartıyla. Çünkü herkes, enflasyonist ortamda yüzde 1,20’den krediyi alır.” diyerek Eylül ve Ekim aylarında açıklanması planlanan kampanyayı işaret etti.
Riskli Binaların Dönüşümü İstendiği Gibi Gitmedi
Deprem sonrasında riskli binaların dönüşümünde istenilen mesafenin kat edilemediğini, hükümetin elinden geleni yaptığını ancak hak sahiplerinin metrekare alma düşüncesinden dolayı kentsel dönüşümde ilerlenmediğini açıkladı.
5-6 milyon riskli bina olduğuna dikkat çeken Aşçıoğlu, hak sahiplerinin bunu zenginleşme aracı olarak gördüğünü belirtti. Hak sahipleriyle anlaşma noktasında kamu gücünün devreye girmesinin çok önemli olduğu ifade ederek olası çözüm önerilerini sundu.
Barınma sorununun da kentsel dönüşümdeki engellerden biri olduğuna dikkat çekti. İnsanların barınma sorunundan dolayı binalarında oturmak zorunda kaldığını, diğer yandan konut projelerinde 2018’den beri düşüş yaşandığını anlattı.
Her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen üretimin 300-400 binlerde kaldığını sözlerine ekledi.