Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Konut Problemine Özel Sektörden Çözüm Geldi

Kamuda yürütülen sosyal konut projesine ek olarak özel sektörden erişilebilir konut önerisi geldi. Yüksek kiralara son vermek için model geliştirildi.
Konut Problemine Özel Sektörden Çözüm Geldi
HABER GİRİŞ

Yüksek enflasyon ortamında oluşan kira fiyatları sorununun çözümü için art arda yeni çözümler geliyor. Sosyal konut projesi kapsamında hayata geçirilecek olan kamu projelerinin yanı sıra özel sektörden de model önerisi geldi. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, kiralık konut ihtiyacı için ‘GYODER Erişilebilir Konut Modeli’ üzerine yoğunlaştıklarını paylaştı.

GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Kalyoncu, modelin detaylarını paylaştığı konuşmasında erişilebilir düzeyde bir ucuz konut için kamu arsalarına dikkat çekti.

Kamuya ait olan atıl durumdaki arsaların verilmesi durumunda özel sektörün ucuz konut üretebileceğini söyledi.

Üretilen konutların ise satışa çıkarılmayacağı, kiralık konut ihtiyacını gidereceğini ve arsaların mülkiyetinin yine devlette kalacağını açıkladı.

GYODER Başkanı, model sayesinde hem atıl durumdaki arsaların ekonomiye kazandırılacağını hem de vatandaşın konut ihtiyacı probleminin çözüm bulacağını savundu.

GCM Yatırım Banner

Erişilebilir konut modeli ile özel sektörün kurumsal, güvenilir ve sürdürülebilir kiralık konut üretileceğine vurgu yaptı.

Konutlarda Kira Üst Limiti Olacak, Keyfi Zam ve Kontrat Değişikliği Olmayacak

İnşaat sektöründe artan maliyetler arasında arsanın payına dikkat çeken Kalyoncu, konut üretiminde en büyük problemin arsa maliyeti olduğunu söyleyerek, “Yüzde 50 olan bir arsa payı var ortalama. Bu yüzde 50’lerde olduğu sürece erişilebilirliği konuşamayız. Kontrolün olmadığı yerde kaos olur. Emlak sitelerinde hesap açıp, ilan vermenin hiçbir kontrolü yok” şeklinde ifadede bulundu.

Bu modelde üretilecek konutlarda fiyat detayına dikkat çekerek, kira üst limiti olması gerektiğini savundu. Arsa konusunda özel firmalara ayrıcalık tanındığında bundan birinci faydalanan tarafın kiracı olması gerektiğini söyledi.

Kalyoncu, “Öyle kafasına göre zam veya kontrat süresinin bitmesi gibi durumlar olmayacak. Bunun Almanya’da çok güzel örnekleri var. Burada tek engelimiz arsa maliyeti. Çözersek sektör bunu yapmaya hazır” dedi.

Ucuz Konut Sayesinde Refah Sağlanacak

Kalyoncu, inşa edilen konutlarla hane halkının konut ihtiyacının giderilmesi durumunda gelirini kendisine harcayabileceğini söyledi. Mevcut durumda hane halkının maaşının yarıdan fazlasını ev kirasına harcadığına dikkat çekerek, ucuz konuta erişmeleri durumunda gelirin aileye ayrılabileceğini ifade etti.

GYODER Başkanı, “Hane halkının konut ihtiyacı yüzde 30’a düşerse ne olur diye düşündük. Çocuğuna harcar, tatiline harcayabilir. Bu bizim motivasyonumuz. Öncelik toplum ve sosyal fayda sağlamak” şeklinde açıklama yaptı.

İhale şartlarına göre 15 ya da 18 yıl sonunda konutların devlete teslim edileceğini söyleyerek, “Şu anda ihtiyaç olan erişilebilir konut problemini çözmüş oluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiğinde elinde yönetebileceği bir konut stoku oluşuyor” dedi.

Yükü Sadece Devlet Omuzlamayacak, Herkes Elini Taşın Altına Koyacak

Sosyal konut projesinin temellerinin dün itibarıyla atıldığını hatırlatan Kalyoncu, kamudaki bu hamlede özel sektörün de payının olması gerektiğini savundu.

“Her şeyi devletten beklemememiz lazım” diyerek, toplumsal ihtiyaçları ve genel geçer yararı gözeterek bu çözümün paydaşı olmak istediklerini dile getirdi.

İnşaat sektördeki durağanlığa dikkat çekerek, ‘GYODER Erişilebilir Konut Modeli’nde devletin yükü omuzladığı değil, diğer aktörlerin de elini taşın altına koyabileceğini söyledi.

Bu şekilde konut sorununun çözüm bulacağı mesajını vererek, “Birlik ve beraberlik yakalanırsa böylesine önemli bir soruna çözüm bulabiliriz” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.