Mega Polietilen Köpük Sanayi A.Ş.’nin (MEGAP) konkordato ilanının ardından endişeler iyice artmaya başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre; 2024 yılının ilk 6 ayında 12.329 şirket kapanırken, 1621 tanesi anonim şirketlerden oluştu.
2023 yılında1516 şirketin konkordato işlemleri gerçekleşirken, 2024 yılının ilk 7 ayında bu sayı 1554’e ulaştı. Sıkı para politikası ve TL sterilizasyon işlemleriyle artan kredi faizleri talebi daraltırken, işletmelerin sermaye ihtiyacının da artmasına neden oldu. Hatta yeni halka arz olacak şirketlerin fon kullanım raporlarında ‘işletme sermayesi’ ifadesini sıklıkla görmeye başladık.
Kredi faizlerinin artması ve yurt içi talebin daralmasıyla birlikte şirketlerin ticari alacak gün sayıları arttı, borç devir süreleri uzadı. Bankaların faaliyet raporlarında ise 2024 yılı sonu için şüpheli alacaklar kaleminin yukarı yönlü revize edildiği görüldü.
Midas tarafından yapılan bir analize göre; konkordato riski artarken faktoring şirketlerinin durumu değerlendirildi. Faktoring konusunu açıklayan kurum, “firmaların mal ve hizmet satışından doğmuş veya doğacak, faturaya dayalı alacaklarının faktoring şirketlerine devredilmesi yoluyla finansman, garanti veya tahsilat hizmetlerinin sağlandığı finansal üründür,” tanımını kullandı.
Faktoring şirketleri, hizmetler ve ticari alacakların finansal nedenlerden dolayı ödenememe riskini üstlenir, tahsilat işlemlerini takip eder ve alacakları vadesinden önce nakde dönüştürür.
Kuruma göre; özellikle talebin düşmesiyle beraber işletme sermayesinin artmasından dolayı alacak çeklenin hızlıca nakde dönüştürülmesi şirketler tarafından faktoring firmalarına başvuruları artırdı.
Faktoring Şirketlerinin Gelir Artışı Henüz Yansımadı
Midas, faktoring şirketlerinin yaşadığı gelir artışının henüz finansal tablolara yansımadığını ifade etti. 2 ay gecikmeli olarak açıklanan BDDK verilerine göre; faktoring gelirleri Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 93 artarak 10 milyar lirayı aştı.
Nisan – Haziran döneminde ise faktoring gelirleri geçen yıla göre yaklaşık yüzde 100 artış gösterdi. Midas bu veriler ışığında faktoring şirketlerinin net kârını inceledi.
Bu şirketlerin Haziran ayındaki net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 1.597 milyar liraya yükseldi. Nisan – Haziran döneminde ise faktoringlerin net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 arttı.
Parasal sıkılaşma adımları ve talepteki daralmayla birlikte işletme sermayesi ihtiyacının, sorunlu alacakların artmasının faktoring işlemlerinin artmasına devam edeceği öngörülürken, öne çıkabilecek hisseler de ele alındı.
BIST Faktoring Şirketleri Ne Durumda?
Midas, Borsa İstanbul’da işlem gören faktoring şirketlerini de inceledi. Sektöre göre düşük F/K ve PD/DD oranıyla Lider Faktoring (LIDFA) hisselerinin öne çıktığını söyledi. Aynı zamanda LIDFA’nın sektördeki en düşük takipteki alacak oranına da sahip olduğunu belirtti.
LIDFA’nın esas faaliyet gelirinde yılın ikinci çeyreğinde 2Ç23’e göre 3 kat artış olduğuna dikkat çeken kurum, net kârının yüzde 40 civarında arttığını belirtti. LIDFA 13 Ağustos gününde yüzde 120 bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirmişti.
En düşük çarpanlara sahip ikinci şirketin ise Ulusal Faktoring (ULUFA) olduğunu söyledi. ULUFA’nın yüksek takipteki alacaklar oranıyla öne çıktığını belirten Midas, şirketin agresif hamlelerle büyüdüğünü ifade etti.
ULUFA’nın 2Ç24’te esas faaliyet gelirinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 kat büyüme görüldüğüne dikkat çekti. Analistler, şirketin net kârının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artarak en güçlü büyümeyi sağlayan faktoringlerden bir olduğunu da vurguladı.
Creditwest Faktoring (CRDFA) ise yüksek çarpanlara rağmen en büyük büyümeyi gösteren şirket olarak gösterildi. 2. çeyrekte yıllık bazda esas faaliyet geliri yüzde 130 artarken, net kâr büyümesi yüzde 436 oldu.
Garanti Faktoring (GARFA) için en yüksek çarpanlara sahip şirket yorumu yapılırken, 2. çeyrekte yıllık bazda yüzde 45 büyüme ve net kârında yüzde 32’lik büyüme olduğu vurgulandı. GARFA 14 Mayıs’ta yüzde 400 oranında bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirmişti.