Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TMCB), politika faizini 21 Mart toplantısında yüzde 45’ten yüzde 50 seviyesine yükseltti. Bunun ardından bankaların uyguladığı mevduat faizlerinde artış oldu. TL mevduat faizlerinin yüzde 60’lara yaklaşmasına rağmen kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının yenileme oranının, son dönemde yeniden yüzde 80’i aştığı belirtiliyor.
Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası’nın verdiği TL dönüşüm hedeflerinin tutturulması konusunda zorluk yaşandığını belirtirken, son dönemde KKM’den çıkışların azalmasının sebebinin, seçimden sonra doların yükseleceğine dair beklentiler olduğunu aktardı.
1-3 Aylık Mevduat Faizleri Yüzde 57’ye Yükseldi
Sektör kaynakları KKM’ye yeni girişlerin önümüzdeki dönemde yeniden artışa geçeceği konusunda da endişeli. Resmi verilere göre bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 15 Mart haftasında 200,6 milyar lira artışla 15 trilyon 935 milyar liraya ulaştı.
1-3 aylık TL mevduat faizi, Merkez Bankası’nın son artışının ardından yüzde 53,63’ten yüzde 55,7’ye yükseldi. Bu oran bazı bankalarda ise yüzde 57’ye ulaştı.
Söz konusu dönemde TL cinsi mevduat yüzde 0,96 yükselişle 8,7 trilyon lira, yabancı para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 1,96 artışla 6,5 trilyon lira olarak kaydedildi.
31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kaldı. Vatandaş doların seçimden sonra fırlayacağını düşünürken, bu beklenti Kapalı Çarşı’da hareketlilik yarattı. Artan talep hem kurda artışa hem de serbest piyasa ile bankalar arası piyasada ciddi farklılık olmasına yola açtı.
Dolar kuru, bu sabah saat 07.50’de yüzde 0,20 artışla 32,17 liradan işlem görüyor. Türk lirası, dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken, yılbaşından bu yana yüzde 9’a yakın eridi.