Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine ilişkin basın açıklaması yaptı. Bakanlığın Twitter sayfasından paylaşılan bilgilendirmede, Türk lirasına istikrar kazandırmak, dolarizasyonu engellemek ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla, söz konusu sistemin 2021 yılının Aralık ayında devreye alındığı hatırlatıldı.
TL mevduat ve katılma hesabında, üç aylık vade tercihinde bulunan hesap sahipleri için ilk ödemelerin 23 Mart 2022 tarihi itibarıyla yapıldığı duyuruldu. 22 Mart 2022 itibarıyla KKM sisteminin büyüklüğünün 591 milyar TL’ye ulaştığı açıklandı.
Bunun 270 milyar TL’si Hazine destekli, 321 milyar TL’si Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) destekli dövizden ve altından dönüşümlü hesaplardan oluştu.
1 milyondan fazla hesap sahibinin tasarruflarını KKM’de değerlendirdiği, sisteme dahil olanların yüzde 97’sinin gerçek kişiler olduğu bildirildi. Sistemin ekonominin geneline yayılan olumlu etkilerinin gözlemlendiği belirtildi.
Açıklamada, “KKM milli para birimimize duyulan güveni kuvvetlendirmenin yanı sıra yatırım ve üretimin en önemli unsuru olan öngörülebilirliğin artırılmasına katkı sağlamıştır.” ifadesine yer verildi.
KKM’nin hayata geçirilmesi ile yabancı para mevduatın, toplam mevduat içindeki payının 10 puandan fazla arttığı söylendi. KKM uygulamasının oluşturduğu istikrarın etkisiyle Rusya-Ukrayna krizine ve FED faiz artışına rağmen finansal piyasalarda yaşanan oynaklıkğın sınırlı kaldığı belirtildi.