Tarım ve Orman Bakanlığı bugün Türkiye’de 8 işletmede şap hastalığının görüldüğünü yazılı bir açıklama ile duyurdu. Açıklamanın ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kilis’te şap virüsüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
kolayca yatırım yapın
Sahadan alınan numunelerin Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonu ile bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’ne incelemeye gönderildiği söylenmişti.
İncelemelerin ardından daha önce Türkiye’de rastlanmayan ve bilimsel adı SAT-2 serotipi olan şap hastalığı olduğu bildirilmişti.
Aşı Üretim Çalışmaları Tamamlandı
İlerleyen süreçte şap hastalığına bağlı salgın büyümeden gerekli tedbirlerin alınması için bakanlık ile çalıştıklarını bildiren Kirişci, hastalığa karşı gerekli aşının hızla üretilmesinin önemli olduğunu ekledi.
Bakan Kirişci, aşı üretme çalışmalarının tamamlandığına dikkat çekti. Türkiye’nin bir yandan da Avrupa Birliği (AB) ve AB’nin kendi birimleri ile öbür yandan ise dünya hayvan sağlığıyla ilgili birimlerle temas halinde olduğunu vurguladı.
8 Mart’ta Kilis’in doğrudan bilgilendirildiğini söyledi. Bakanlığın SAT-2 tipi gerekli aşıları da ürettiğini ekledi. Aşıların tüm büyükbaş hayvanlarda kullanılacağını böylelikle de hastalığın tamamıyla eradike edileceğini ileri sürdü.
Bakan Kirişci, vatandaşları şu anda endişelendirecek bir durum olmadığını vurgulayarak kaygılandıracak bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti.
Konuyla İlgili Tüm Çalışmalar Bakanlık Tarafından Yapılıyor
Bakanlığın her türlü çalışmayı yaptığına işaret eden Kirişci, uluslararası organizasyonlarla da görüşmelerin sağlıklı bir şekilde sürdüğünün altını çizdi.
Kirişci, “Böyle bir hastalığın olduğu yönünde belirti elde edildikten sonra aşısının geliştirilmesiydi. Bu tür hastalıklarda ona uygun aşının üretilmesi gerekiyordu. Bakanlığımızın ciddi kapasitesi var.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’daki Avrupa’nın en büyük hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı’nda da sıkı önlemler alındığını dile getirdi. Erzurum’dan diğer illere yapılacak olan sevkiyatların durdurulduğunu bildirerek, hayvan hareketinin önlenmesi için canlı hayvan pazarlarının kapatıldığını kaydetti.
Tüm bunlara ek olarak canlı hayvan pazarlarında dezenfekte çalışmalarının yapılacağını belirtti.
Diğer bir yandan ise çok hızlı bulaşma riski olan şap hastalığına tedbir olarak Türkiye’de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinlerinin de iptal edildiğini açıkladı.