Konut kiralarındaki fahiş zamların önüne geçmek için 2 yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırı için kritik tarih olan Temmuz ayına yaklaşıldı. 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kira zam sınırlamasının sona mı ereceği, yoksa düzenlemenin devam mı edeceği hala belirsizliğini korurken, bir soru işareti de geçmişe dönük zammın alınıp alınamayacağı meselesi oldu.
Yüzde 25 zam oranına riayet etmeyen ev sahibine ödenen fazla paranın kiracı tarafından alınma senaryosuna avukat Ali Güvenç Kiraz açıklık getirdi.
Hürriyet’e konuşan Kiraz, ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan protokole dikkat çekti. “Yeni döneme dair kira bedeli artışı konusunda taraflar uzlaşmış ve bu konuda kendi aralarında yenileme sözleşmesi, ek protokol veya yazılı bir belge oluşturmuş ise artık bu yeni dönem kira bedelinin belirlendiği anlamına gelecektir” diyerek, kiracının fazla ödediği ücreti geriye dönük olarak almasının mümkün olmadığını kaydetti.
Ancak imzaladığı bir belge olmaması durumunda geriye dönük ödeme alabileceği notunu düşerek şöyle ekledi:
“Eğer kiracı evini kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığı için bu artışı kabul etmek zorunda kalmış ve yazılı bir belge, ek protokol veya yenileme sözleşmesi kapsamında herhangi bir kabul beyanında bulunmadan ev sahibinin bu talebine uygun davranıp kira bedelini ödemişse, bu durumda geriye dönük olarak bu fazlaya dair ödediği kira bedellerini talep etme hakkına sahip olabilecektir.”
Söz konusu mağduriyetlerin yaşanmaması için de kiracılara tavsiyede bulunan Kiraz, kira ödemelerinde banka dekontlarına ‘fazlaya ilişkin haklarım saklı kalmak kaydı ile ödüyorum’ şeklinde kayıt düşülmesini önerdi.