Analiz firması CCS Insight, kendi kendini tamir edebilen özellikli ekranlara sahip akıllı telefonların önümüzdeki beş yıl içinde piyasaya çıkmasının beklendiğini bildirdi. Kullanıcıların 2028 yılından itibaren bu tür akıllı telefonlarla tanışacağı belirtildi.
Kuruluşun, 2024 ve ardından gelen yıllar için teknoloji tahminlerinin belirtildiği raporunda, bu teknolojinin arkasında telefon ekranının yüzeyine, çizildiğinde havaya maruz kalarak tepki veren ve hasarı dolduran yeni bir malzeme oluşturan bir nano kaplama eklenmesinin bulunduğu ifade edildi.
Şirketler Birkaç Yıldır Bu Teknoloji Üzerine Çalışıyor
CCS Insight’ın baş analisti Ben Wood konuya dair verdiği demeçte bu teknolojinin bilim-kurgu dünyasında olmadığını ve günümüz dünyasında yapılabilir olduğunu dile getirdi.
Bu konudaki en büyük zorluğun ise beklentileri doğru bir şekilde belirlemek ve yönetebilmek olduğunu ifade etti.
Raporda, şirketlerin birkaç yıldır kendi kendini onarabilen akıllı telefon ekran teknolojisi hakkında faaliyetler gösterdiğine de dikkat çekildi.
Wood açıklamasının devamında, şirketlerin şu anda üzerinde çalıştığı bazı yeni teknolojiler olduğunu ve bunun, insanların bir kez daha deneyebileceği bir şey haline gelebilir gibi göründüğünü ifade etti.
Parçalanmış ekranların mucizevi bir şekilde geri gelmesinden bahsetmediğini ve bunların hepsinin yalnızca küçük yüzeysel çizikler olduğunu sözlerine ekledi.
Apple Patent Almıştı
Güney Koreli tüketici elektroniği devi LG, 2013 yılına kadar akıllı telefonlarında kendi kendini tamir etme teknolojisinin tanıtımını yapıyordu. Şirket, dikey olarak kavisli bir ekrana ve arka kapakta kendi kendini onaran bir kaplamaya sahip olan G Flex ismi verilen bir akıllı telefon çıkardı. O dönemde bu teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığı detaylandırılmamıştı.
Diğer birkaç telefon üreticisi de akıllı telefonlarında kendi kendini iyileştiren malzemelere yer verdi. Motorola firması 2017 yılında, çatladığında kendini onaran şekil hafızalı polimerden yapılmış bir ekran için patent başvurusunda bulunmuştu. Buradaki fikir, malzemeye ısı uygulandığında çatlakları iyileştirmesiydi.
Öte yandan Apple daha önce, hasar gördüğünde kendini onarabilen ekran kapağına sahip katlanabilir bir iPhone için patent almıştı .