Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

KAYSE’den Kritik Atılım! Pancar Atığından Sıvı Gübre Üretildi

Şeker pancarı konusunda ses getirecek yeni bir başarıya ulaşan Kayseri Şeker, pancar atığından sıvı gübre üretildiğini duyurdu. İşte detaylar;
KAYSE’den Kritik Atılım! Pancar Atığından Sıvı Gübre Üretildi
HABER GİRİŞ

Kayseri Şeker Fabrikası (KAYSE), araştırma geliştirme (AR-GE) projeleri kapsamında yeni bir girişime imza attı. Şirket, araştırma geliştirme Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde çiftçilerin daha kaliteli ürün elde etmesi amacıyla pancar atıklarından sıvı gübre üretmeyi başardı.

Kayseri Şeker, faaliyet sahasındaki 14 bin çiftçiye 2022 yılında 500 bin dekar alanda ekip yaptırdı ve 3 milyon ton pancardan 430 bin ton şeker elde etti. Üretim faaliyetleri sonucunda 748 bin ton küspe, 97 bin ton melas ve 25 bin ton toprak atık ortaya çıktı.

Atıklardan sıvı organomineral gübre üretmek için 3 yıl önce çalışmalara başlayan Kayseri Şeker, 2023’te atıklardan organik madde ve mikro besin elementi açısından zengin melas ve şilempe (gübre üretiminde kullanılan organik madde) kullanarak 80 ton sıvı gübre üretti.

“Kaliteli ve Düşük Maliyetli”

Kayseri Şekerin en büyük ortağı ve Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifinin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Akay, sürdürülebilir tarım ile verimli, kaliteli ve düşük maliyetli ürün elde etmeyi amaçladıklarını, bu çerçevede çalışmalar yaptıklarını söyledi. Atıklardan ele edilen sıvı gübrenin hububat, bakliyat, bağdaki asma ve bahçedeki meyve ağacına varıncaya kadar geniş bir yelpazede kullanılacağını ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Kimyasal gübrelerin yanlış kullanımının oldukça yüksek bir maliyet ortaya çıkardığını ve bunun toprak yapısına zarar verdiğini aktardı.

Yeni Gübre Satışa Sunuldu

Akay, üretilen gübrenin fiyatıyla dikkat çektiğini, üründeki verimliliğin ve kalitenin emsallerinden oldukça farklı olduğunu kaydetti.

Sıfır atık konusunun en çok önemsedikleri konulardan biri olduğunu, pancarla ilgili çalışmalarında sıfır atık esasına göre hareket ettiklerini belirtti. Pancarın kendisinin zaten kullanıldığını, bunun yanında melası, küspesi ve yaprağının da değerlendirilebildiğini söyledi. Pancarın sıfır atıkla üretilmesi gereken bir bitki olarak gördüklerini, sıvı gübre adımını da bu yüzden attıklarını paylaştı.

Agropan sıvı organomineral gübrenin Kayseri Pancar Kooperatifi ve Pandoğan satış mağazalarından temin edilebileceğini duyurdu.

Kayseri Şeker, 10-11-12 Mayıs 2023 tarihlerinde talep toplayarak 16,27 TL sabit fiyatla halka arz olmuştu. KAYSE 15:50 itibarıyla 16 TL’den işlem görüyor. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.