Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Ziyaretinde Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, konuşmasında pandeminin ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşından büyük hazar gören ekonomilere değindi.
Bu süreçte Avrupa başta olmak üzere çoğu gelişmiş ekonomilerde durgunluk anlamına gelen resesyon çanlarının çaldığına atıf yaptı.
Buna rağmen Türkiye’de büyümenin sürdüğüne değinerek, “Resesyon konuşulmayan tek ülke Türkiye” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Son Beş Yılın En Düşük Faiz Oranları Uygulanıyor”
Dünya genelinde merkez bankaları sıkı faiz politikaları ile politika faizinde artışa giderken, TCMB’nin aksine hareket etmesini yorumlayan Kavcıoğlu, yatırım ve üretime katkıda bulunmak için ekonomi politikalarının icra edildiğini savundu.
Art arda faiz indirimi kararı alarak son toplantısında politika faizini yüzde 12’ye çeken TCMB’nin hamlesiyle ilgili şöyle açıklama yaptı:
“Son beş yılın ortalamasına baktığımızda en düşük faiz oranlarının uygulandığını görüyoruz. Sadece kredi faizinde değil, mevduat faizinde de devlet tahvilinde de en düşük oranlar geçerli. Merkez Bankası politika faizi yüzde 12, Hazine yüzde 9,9 ile borçlanıyor.”
Ayrıca ticari kredi faizlerinin de ciddi şekilde düşürüldüğünü ekleyerek, 2021 yılında ortalama yüzde 23 civarında olan ticari kredi faizlerinin yüzde 18 seviyesine indiğini söyledi.
Üretici Kesime Pozitif Ayrımcılık Gözetildi
Enflasyon hakkında açıklama yapmayan TCMB Başkanı, üretici kesim için pozitif ayrımcılık gözetildiği mesajını verdi.
2021’in son çeyreğinden bu yana pratiğe dökülen para politikası kararları, makro ihtiyati tedbirler ve kredi kompozisyonunda TL’nin payının arttığını söyledi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), esnaf ve tarım kredileri gibi krediye erişim imkanı görece daha sınırlı olan kesime finansman desteği sunulduğunu kaydetti. Böylece bu kesimin faaliyetlerini sürdürebilmelerinin hedeflendiğini ifade etti.
Kavcıoğlu, “Makro ihtiyati politikalarla yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı artırıcı selektif kredi anlayışını uygulamaya başladık” şeklinde açıklamada bulundu.