Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Karaismailoğlu: Hedef En Büyük 10 Ekonomi Arasına Girmek

Karaismailoğlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi ile ilgili bilgiler verdi ve açıklamalarda bulundu. İşte detaylar,
Karaismailoğlu: Hedef En Büyük 10 Ekonomi Arasına Girmek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin, Toprakkale-Bahçe İstasyonları arasındaki tünel yapım şantiyesini ziyaret etti. Şantiyedeki yetkililerden bilgi alan Karaismailoğlu, Bakanlık olarak Türkiye’yi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükseltmeyi hedeflediklerini ve çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurguladı.

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi ile Mersin-Gaziantep arası seyahat süresinin 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya ineceği bilgisini verdi.

Söz konusu projenin 2025 yılında tamamlanacağını aktararak lojistik açısından en önemli hatlardan biri olacağını belirtti. Adana-Osmaniye arası seyahat süresinin, 80 dakikadan 40 dakikaya ineceğini ifade etti. Karaismailoğlu, demiryolu hattını saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hat olarak planladıklarını paylaştı.

Projenin Toprakkale-Bahçe bölümünün 58 kilometre olacağını söyleyen Bakan, “Bu hat üzerinde 16 bin 516 metrelik toplam 32 adet tünel, 602 metrelik 6 adet köprü ve viyadük, 30 adet alt ve üst geçit yer alıyor. Güzergahta, 13 kilometrelik tünelli kesimin altyapı çalışmalarında yüzde 56’lık fiziki ilerleme sağladık. Kalan 45 kilometrelik güzergahın altyapısı ile hattın tamamının üstyapı ve Elektrik-Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon yapım işleri de Altyapılar Genel Müdürlüğümüz tarafından tamamlanacak.” dedi.

Gaziantep’ten, Osmaniye’den yola çıkan bir vatandaşın, Mersin, Konya, Ankara ve İstanbul üzerinden Avrupa’ya ulaşma imkanına sahip olacağını ekledi.

GCM Yatırım Banner
“Ülkemizi Yeniden Demir Ağları ile Örüyoruz”

Bakan, 2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demir yolu uzunluğunu, 13 bin 50 kilometreye çıkardıklarını hatırlattı. Mevcut süreçte ise 4 bin 693 kilometrelik demiryolu hattı inşaatının devam ettiği bilgisini verdi. Ayrıca, ülke genelinde toplam 13 bin 978 kilometrelik demiryolu hattı için yapım, ihale ve etüt-proje çalışmalarının sürdürüldüğünü duyurdu.

Yapılan demiryollarının Türkiye için ekonomik ve sosyal katkısının yanında, tarihi ve stratejik bir öneme de sahip olduğunu ifade etti.

Asya ile Avrupa arasında, Çin’den Londra’ya kadar demir ipek yolunun Orta Koridoru’nda yer alan Türkiye’nin, uluslararası yük ve yolcu taşımacılığında bir merkez haline geldiğini ortaya koydu.

“Türkiye’yi Bir Koridora Dönüştürdük”

Türkiye’yi kıtalar arası bir koridor haline getirdiklerini ifade eden Karaismailoğlu, Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, Filyos Limanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi dev projelere imza attıklarını bildirdi.

Bakan Osmaniye’deki Yatırımlardan Bahsetti

Osmaniye’nin ulaşım ve iletişim yatırımları için 3 milyar 755 milyon TL’ye yakın yatırım gerçekleştirdiklerini, 2003-2022 yılları arasında Osmaniye’de toplam 2 milyar liralık demiryolu yatırımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Osmaniye’de Yenice-Fevzipaşa-Narlı Hattı, Taşoluk-Fevzipaşa-Beyoğlu hattı arasında 55 kilometrelik demiryolunu yenilediklerini belirtti.

Bakan Karaismailoğlu, Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezi’ndeki sanayi tesislerine, Yumurtalık Serbest Bölgesi Sanayi Merkezlerine ve limanlara demiryolu iltisak hattı bağlantısının proje çalışmalarında sona gelindiği müjdesini verdi.

“Multimodel Bir Sistem Benimsedik”

Karaismailoğlu, Bakanlık olarak kara, hava, demir ve denizyolu hatlarında birbirini tamamlayabilen multimodel bir sistem benimsediklerini anlattı.

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’na göre demiryollarındaki yolcu taşımacılığı payını, yüzde 1’den yüzde 6,2’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yük taşımacılığındaki payı ise yüzde 5’ten yüzde 22’ye yükseltmeyi arzuladıklarını, hızlı tren bağlantısına sahip olan il sayısını 8’den 52’ye çıkaracaklarını kaydetti. Bakan, yıllık yolcu taşımacılığı konusunda beklentilerinin, 19,5 milyondan 270 milyona çıkarmak olduğunu aktardı. Plana göre yıllık yük taşımacılığındaki hedef ise 55 milyon tondan 448 milyon tona ulaşmak.

Karaismailoğlu, son olarak demiryollarında toplam enerji ihtiyacının yüzde 35’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacağını ifade etti.

Ayrıca bugün Kadirli-Osmaniye Yolu şantiyesinde açıklamalarda bulunmuştu. Avrupa havalimanlarında kaos olduğuna, İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’yı geride bıraktığına ve 2035-2053 yıllarına ilişkin hedeflere değinmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.