Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 15. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nın açılışında dijital dünya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Karaismailoğlu ayrıca Türkiye’de son günlerde çok tartışılan geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Dezenformasyon Yasası’na değindi.
“Sahte Kimliklerin Arkasına Saklananlar Üç Kez Düşünecek”
Bakan, yasanın halkın doğru ve sağlıklı bilgiye ulaşması adına atılan çok önemli bir adım olduğunu bildirdi. Sahte kimliklerin arkasına saklanıp hakaret ve karalama kampanyalarına yeltenmek isteyenlerin artık üç kere düşünmek zorunda kalacaklarını söyledi. Çarpıtılmış bilgilere halkı galeyana getirmek isteyenlere karşı milletin haklarının korunacağını aktardı.
Dijital dünyaya değinen Bakan Karaismailoğlu, gerçek hayatta suç kabul edilen her eylemin dijital dünyada pervasızca yapıldığını bildirdi. Hukukun, yasaların teknolojinin gerisinde kalmaması, mağduriyetlerin oluşmaması için gereken düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu çalışmalardan en önemli olanlardan birinin dezenformasyon yasası olduğunu vurguladı.
“Türkiye Küresel İnovasyon Endeksinde 37. Sırada”
Aynı zamanda elektronik haberleşmede, yerli ve milli yazılımların kullanılmasının son derece önem kazandığını aktardı. 5G ve 6G teknolojilerine geçiş sürecinde, yerli ve millilik oranlarını hep en üstte tuttuklarını kaydetti. Veri güvenliğinin üst düzeyde olmasının fazlasıyla önem arz ettiğini bildirdi.
Türkiye’de ulaşım, iletişim ve bilişim alanında atılan adımların karşılığının alındığını ifade etti. Birleşmiş Milletler’in İsviçre merkezli kuruluşu Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından açıklanan ve 132 ülkenin yarıştığı ‘küresel inovasyon endeksinde’ Türkiye’nin 37. sıraya yükseldiğini söyledi. Teknolojinin en iyisini ve hızlısını hak eden nesiller için çalışmaların devam edeceğini ekledi.
Önümüzdeki 30 yılda nüfusun artmasıyla ulaşım ve iletişime olan ihtiyacın iki katına çıkacağını ifade etti. Bakan “Bu perspektifte sadece insanlar arasında değil, insan-makine ve makineler arasındaki iletişim hız ve yükü de katlanarak artacak. Tüm bunları dikkate alarak, ulaşımda, iletişimde, uydu ve uzay çalışmalarıyla birlikte siber güvenlikte de ülkemizi dünyada etkin bir güç yapmak zorundayız” dedi.