Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, denizcilik verileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Deniz taşımacılığının Türkiye’de son yirmi yılda ciddi bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Karaismailoğlu, denizcilik sektörüne yapılan yatırımlarla Mavi Vatan’da ticari gücün arttığını vurguladı. Yatırımların ekonomi için çok önemli olduğunu belirtti.
Ocak-Ağustos döneminde limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla 5,6 arttığını ve 365 milyon 162 bin tona çıktığını duyurdu. Elleçlenen konteyner miktarının da aynı dönemde 1,7 yükseldiğini ve 8 milyon 408 bin TEU’ya (Yirmi Ayak Eşdeğer Birimi) ulaştığını kaydetti.
Dış ticaret rakamlarıyla ilgili de bilgileri paylaşan Bakan, 2022 yılının 8 aylık döneminde dış ticaret taşıma faaliyetlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 arttığını ve 264 milyon 644 bin ton olarak kaydedildiğini aktardı. Limanlara uğrak yapan gemi adetinin 597 olduğunu, ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayısının 552 bin 581’e ulaştığını bildirdi. Yurtdışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç adetinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,9 arttığını ve 475 bin 326’ya çıktığını belirtti.
Dış Ticaret Konteyner Miktarı Yüzde 4,7 Yükseldi
Karaismailoğlu, Ağustos ayında limanlarda elleçlenen konteyner miktarının geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,3 azaldığını ve 1 milyon 40 bin TEU olarak yapıldığını ifade etti. Dış ticarete konu olan konteyner miktarının Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 artarak 819 bin 971 TEU’ya ulaştığını dile getirdi.
Mevcut ayda ihracat amaçlı konteyner yüklemeleri, yüzde 3,3, ithalat amaçlı konteyner boşaltmaları yüzde 6,2, kabotajda elleçlenen konteyner miktarı ise yüzde 8,8 arttı.
Elleçlenen transit konteyner ise yüzde 28,8 azaldı ve 142 bin 393 TEU’ya düştü.
Verilere göre en fazla konteyner elleçleme, Ambarlı Bölge Liman Başkanlığı idari sınırlarında gerçekleşti.
Kabotaj’da Taşınan Yük Yüzde 4,1 Arttı
Kabotajda taşınan yük miktarı 5 milyon 765 ton ile geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 yükseldi.
Ağustos’ta limanlarda elleçlenen yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azaldı ve 45 milyon 414 bin ton olarak gerçekleşti.
İhracat amaçlı yükleme yüzde 2,4 yükselip 13 milyon 410 bin ton olurken ithalat amaçlı boşaltma miktarı yüzde 4,5 azaldı ve 20 milyon 33 bine düştü.
Ağustos ayında en fazla yük elleçlemesinin Kocaeli Bölge Liman Başkanlığı sınırlarında olduğu belirtildi. En fazla yük elleçlemesi Amerika’ya yapılan taşımalarda gerçekleşti. Sıralamayı İtalya ve İsrail izledi. İthalatta ise en fazla yük elleçlemesi Rusya’ya yapılan taşımalarda gerçekleşti. Rusya’yı Amerika ve Irak izledi. Ürün olarak en fazla elleçleme sıvı dökme yüklerde gerçekleşti.