Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda, Türkiye’nin çabaları ile hayata geçirilen Karadeniz Tahıl Girişimi’nden Rusya’nın çekilmesinin ardından, yeniden anlaşmaları devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin katkılarıyla BM’nin yeni bir öneri paketi hazırladığını ve bunun, girişimin canlandırılması için uygun zemin teşkil edeceğini düşündüklerini söyledi.
Pakette Rus Ziraat Bankasının (Rosselhozbank) Avrupa’daki bir iştirakinin SWIFT sistemine dahil edilmesi ve Rus gübre şirketlerinin Avrupa’daki dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması isteği öne çıkıyor.
Türkiye, BM ile Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden hayata geçirilmesi yönünde diplomatik çabalarını sürdürürken anlaşmaya alternatif olarak öne sürülen diğer formüller, güvenlik ve maliyet açısından sorunlar barındırıyor.
Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında dünya gıda güvenliği ve küresel gıda fiyatlarında istikrarın sağlanması açısından büyük rol oynamıştı. Girişimin kaldığı yerden devam etmesi halinde, 220 bin ton tahıl ile 810 bin kişinin 1 yıl beslenebileceği hesap ediliyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Türkiye’nin çabalarıyla BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması’nı imzalamıştı.
Kremlin, Temmuz ayında anlaşmanın süresinin dolmasının ardından, kendi şartlarının kabul edilmesinin ardından yeniden amlaşmaya geri döneceğini belirtmişti. (AA)