2023 Yılı Yatırım Programı’nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında bugün yayımlandı. Bu yılın yatırım planında daha önce ilan edilen kamuda tasarruf tedbirlerine yer verilmedi.
2023 Yılı Yatırım Programı’na göre geçen sene 184,3 milyar lira olarak öngörülen yatırım rakamı, 454,2 milyar liraya çıktı.
Bu artışla birlikte yeni yılda yapılacak yatırımlara yüzde 146,44 oranında daha fazla ödenek ayrıldı.
Kamu kurumlarınca yürütülecek olan projelerin toplam tutarı ise yaklaşık 4,1 trilyon lira olarak açıklandı.
Ekonomik ve Sosyal Katkısı En Yüksek Projelere Öncelik Verilecek
Yeni yılın yatırım programında öncelikli sektörlere yönelik kamu yatırımları ilk sıralarda geldi.
Kamu yatırımlarında ise ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek olan, aynı zamanda acil hizmet ihtiyacına yönelen projelere birincil olarak kaynak aktarılacak.
Buna göre devam eden projeler arasında yakın zamanda tamamlanabilecek projelere öncelik verilecek.
En Çok Ödeneği Ulaştırma ve Haberleşme Sektörü Aldı
Program dahilinde yatırım ödeneğinden en yüksek payı alan sektör yüzde 26,8 ile ulaştırma ve haberleşme oldu.
Ulaştırma ve haberleşme sektörünün ardından madencilik için yüzde 17,4, eğitim yatırımları için yüzde 13,5, enerji yatırımları için yüzde 9,8, tarım yatırımları için yüzde 9,6 ve sağlık yatırımları için yüzde 8,6 oranlarında pay ayrıldı.
Teknolojik araştırma, imalat, turizm, konut, içme suyu ve kanalizasyon, çevre gibi diğer sektörlerin tamamına ayrılan pay yüzde 14,3 oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na 45,2 Milyar Lira Ödenek Ayrıldı
Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki bakanlıklara ayrılan paylarda en fazla yatırım ödeneğini 45,2 milyar lira ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aldı.
Ardından 39,4 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı, 37,7 milyar lira ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 37 milyar lira ile Karayolları Genel Müdürlüğü ve 32,7 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı geldi.
Enflasyonla Mücadele Planı Rafa Kalktı
Faiz indirimleriyle daha çok ısınan ekonomiyi soğutmak ve tasarruf planı sayesinde enflasyonla mücadele etmek için 14 Eylül 2022 tarihinde 2 yıllığına kamuda tasarruf dönemi ilan edilmişti.
2023 Yılı Yatırım Programı’nda tasarruf tedbirlerinin uygulanacağı ve zaruri durumlar dışında yatırım programına yeni projelerin eklenmeyeceği kararlaştırılmıştı.
Kamuya yeni araç alımını sınırlamadan, öz kaynakların doğru tüketimine kadar pek çok konuda tasarruf kararları ön plana çıkmıştı.
Ancak 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili 2022/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan kamuda tasarruf dönemi bugün Resmi Gazete’de yayımlanan 2023 Yılı Yatırım Programı’nda görülmedi.