Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelge ile kamuda tasarruf ve verimlilik tedbirleri yürürlüğe girdi. Kamuda çalışan 3.6 milyondan fazla memuru etkileyen tedbirler, yıllık izin sürelerinden personel alımına kadar birçok alanda önemli düzenlemeler getiriyor.
Kamuda çalışan personel, zorunlu haller dışında fazla mesai yapmayacak ve fazla çalışma ücreti veya nöbet ücreti ödenmeyecek. Fazla mesai yerine serbest zaman ve denkleştirme süresi kuralları uygulanacak.
Hürriyet yazarı Noyan Doğan tarafından kaleme alınan yazıda haftalık çalışma saatleri farklı günlere dağıtılabileceği ve personelin toplam çalışma süresinin çalışması gereken normal süreyi aşmayacak şekilde denkleştirileceği bildirildi. Denkleştirme süresininse iki ay içinde tamamlanacağı eklendi.
Birikmiş İzinler 3 Yıl İçinde Kullanılacak
Çalışanlar, yıl içinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerini aynı yıl içinde kullanacaklar. Önceki yıllardan biriken izinler ise üç yıl içinde kullanılacak.
Görev sırasında kullanılan koruyucu giysi ve donanımlar, sadece ihtiyacı olan personele verilecek. Bu yardımlar için çek, kupon veya benzeri ödeme araçları kullanılmayacak, nakdi ödeme yapılmayacak.
Kamu kurumlarına, zorunlu durumlar dışında, geçen yılki kadro ve pozisyon sayılarında emeklilik, istifa veya vefat nedeniyle oluşan azalmalar kadar yeni kadro ve pozisyon oluşturulacak. Ortalama yıllık kamudan emekli olanların sayısının 20-25 bin civarında olacağı öngörülüyor.
Kamuda Atama Yapılmayacak
Eğitim, sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfları dışında, kamuda yapılacak atamalar sadece yönetici kadrolarıyla sınırlı olacak. Diğer kadrolara atama yapılmayacak.
Savunma ve güvenlik hizmetleri hariç, kamu kurum ve kuruluşlarının toplu taşıma bulunan yerlerdeki personel servisi hizmeti sonlandırılacak.
Mevcut sözleşmeler süresince devam edecek ancak yeni sözleşme yapılmayacak. Toplu taşıma olmayan yerlerde ise kamu kurumları ortak servis kullanacak.
Lojman Kiralarına Düzenleme Geliyor
Doğan yazısında; tasarruf genelgesi kapsamında kamu personeline yönelik yeni lojman, kamp, kreş ve dinlenme tesisi yapılmayacağına işaret etti. Mevcut lojman kiralarının yeniden belirleneceği vurgulandı.
Kamu görevlilerine iş için cep telefonu verilmeyeceği, sadece üst yönetimin bu haktan yararlanacağının altı çizildi. Cep telefonu görüşme ücreti limitlerininse 1.300 lirayı geçmeyeceği kaydedildi.
Kamu kurumlarındaki eğitim, seminer ve sempozyumların uzaktan gerçekleştirileceğine dikkat çekildi. Basılı doküman kullanılmayacağı ve tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılacağı açıklandı.
3 yıl süreyle kamu kurumlarına büro malzemesi, bilgisayar, makine ve teçhizat alımı yapılmayacak. Bu tedbirlerle kamu harcamalarında önemli ölçüde tasarruf sağlaması hedefleniyor.