Son dönemde artan kamudaki işçiler arasındaki ücret dengesizliğine ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Konuya ilişkin yeni açıklama ise Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu’ndan geldi.
Kabaoğlu açıklamasında, kamudaki toplu iş sözleşmelerinin farklı yürürlük tarihlerine sahip olmasının işçiler arasında ücret dengesizliğine neden olduğunu belirtti. Yüzde 32,57’lik ücret artışının başlangıç tarihi Mart olan sözleşmelere 1 Ocak’tan itibaren uygulanmasını ve refah payı verilmesini talep etti.
Kamudaki 700 binden fazla işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün Mayıs ayında imzalandığını hatırlattı.
Sözleşme Etkisini Yitirdi
Sözleşme ile en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını ve ücretlere birinci yılın ilk altı ayında refah payı dahil yüzde 45, ikinci altı ayında ise yüzde 15 artış yapıldığını bildirdi.
Kabaloğlu, “İmzalandığı dönemde önemli bir artış içeren sözleşme, yüksek enflasyon, temel ürünlerdeki fiyat artışları ve ekonomik zorluklar nedeniyle bugün etkisini yitirmiştir. Bu nedenle Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’ne ek bir protokol yapma ihtiyacı doğmuştur.” ifadelerini kullandı.
Konfederasyonun TÜRK-İŞ ile vergide adaletin sağlanması ve kamu işçisine ek zammı içeren bir ek protokol talebimizi yetkililere iletip, kamuoyuyla paylaştıklarını kaydetti.
Kamuda İşçiler Arasında Ücret Dengesizliği Var
Kamu toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihleri ve buna bağlı olarak zam dönemlerinin Mart-Eylül ve Ocak-Temmuz ayları olmak üzere farklılık gösterdiğine dikkat çekti.
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihlerinin farklı olması sebebiyle kamudaki işçiler arasında ücret dengesizlikleri olduğuna işaret eden Kabaloğlu, şöyle devam etti;
“2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Çerçeve Protokolü’ne göre, kamu işyerlerinde çalışan tüm işçilerin taban ücretlerinde ayarlamalar yapıldı ve ücret eşitliği sağlandı. Ancak, yürürlük tarihindeki farklılıklar nedeniyle özellikle mart ayında zam alacak üyelerimizin ilk altı ay için yüzde 32,57 olan Ocak ayı zammını almaları mümkün görünmüyor.”
Konuya ilişkin taleplerini dile getiren Kabaloğlu, yürürlük tarihi 1 Mart olan sözleşmelere de yüzde 32,57’lik ücret artışının 1 Ocak’tan itibaren uygulanmasını ve tüm kamu işçilerine refah payı verilerek bozulan iş barışının yeniden tesis edilmesini istedi.
KİT ve sulama birliği çalışanlarına kadro verilmesini, özel sektörde ücret artışlarının yapılmasını ve yüksek hakem kararlarının daha adil olmasını talep etti.
Bununla birlikte Kabaloğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerinin yaşanan gerçek enflasyonu yansıtması, işçi emeklisine refah payı verilmesi ve iş yerlerimizde iş barışının korumasına yönelik taleplerimizin de karşılanmasını talep ediyoruz.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
KAYNAK: AA