Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme dair açıklamalarda bulundu ve merak edilen soruları cevapladı. Öne çıkan başlıklar arasında Amasra’daki maden kazası, Yunan adalarının silahlandırılması, tahıl koridoru, Rusya-Ukrayna savaşı gibi konular yer aldı. Amasra’daki maden kazasıyla ilgili devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyleyen Kalın, Sayıştay’ın üç adet denetim raporu istediğini belirtti.
kolayca yatırım yapın
Grizu patlamalarının önlenmesi ile ilgili araştırma yapılacağını aktardı. Hukuki ve idari incelemenin kapsamlı şekilde sürdüğünü ifade etti.
“ABD, Oradaki Projeden Çekildi”
Türkiye’nin en baştan beri iyi ilişkiden ve diyalogdan yana olduğunu vurgulayan Kalın, Yunanistan’ın arkasına büyük güçleri ve ittifakları alarak kendisini konumlandırmaya çalıştığını kaydetti. Yunanistan’ın bir dalganın üzerinde yükselmeye çalıştığını, Doğu Akdeniz’de Türkiye olmadan bir enerji hattı çizmemeye çalışıldığını bildirdi.
Türkiye’nin 2022’nin başından beri Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmeye başlayınca Amerika Birleşik Devletleri’nin projeden çekildiğini duyurdu.
Bölgede gerilimi artıran tarafından Yunanistan olduğunu söyleyen Kalın, “Biz 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Batılılar burada çok çifte standartlı bir yaklaşım içindeler.” dedi.
Tahıl koridoru anlaşması ile ilgili değerlendirmeler de yaptı ve anlaşmanın uzatılmasını istediklerini, 6 ay ya da 1 yıl gibi bir sürenin iyi olacağını aktardı.
Türkiye’de Gaz Merkezi
Putin’in Türkiye’ye yönelik kullandığı “Türkiye, gaz merkezi olabilir” ifadeleri hatırlatan Kalın, altyapının hazır olduğunu belirtti. Bunun Türkiye için muazzam bir stratejik kazanım olacağını vurguladı ve Türkiye’nin kendi gazını bulması durumunda enerjide bambaşka bir lige çıkılacağını bildirdi.
Ukrayna-Rusya arasındaki sorunlara değinen Kalın, çözüm için çaba harcayan, çağrı yapan tek ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
Suriye Türkiye İlişkileri
İlişkilerle ilgili bir planlama olmadığını, istihbarattaki kişilerin görüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Sözcüsü, Suriye konusunda siyasi bir sürecin işletilmesini istediklerini belirtti.
Rejim yapıcıların bir tutum içinde olmadığını, Anayasa Komisyonu çalışmalarını sabote ettiklerini aktardı. Muhalif grupların Rejime güvenmediğini, iş birliği yapmak istemediğini bildirdi.
Türkiye’nin bir mesaj iletmek istediğinde Rusya ve İran üzerinden iletildiğini aktardı. Bir ilerlemenin veya bir gerilemenin olmadığını vurguladı.
Ermenistan-Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak Paşinyan’ın süreci iyi şekilde yürüttüğünü, Aliyev’in zaten bu konuda kararlı olduğunu ifade etti. Görüşmelerin ardından güzel adımlar atılabileceğini düşündüğünü, Ermenistan hükümetinin takdire şayan adımlara attığını dile getirdi.
F-16 Konusu
F-16’larda daha iyi bir noktaya gelindiğinin altını çizen Kalın, Kasım sonuna doğru sürecin hızlanacağını söyledi. Şu ana kadar gidişatın iyi yönde olduğunu, ancak Türkiye’nin F-35’ten çıkarılmasının da haksızlığını hatırlatmaya devam edeceklerini kaydetti. F-16 konusunda 2022 bitmeden somut bir hale dönüşmesinin muhtemel olacağına değindi.