Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küresel İmalat Üretimi Mart Ayında 10 Yılın En Yükseğine Ulaştı

JP Morgan Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mart ayında 55 seviyesi ile 10 yılın en yükseğine ulaştı.
Küresel İmalat Üretimi Mart Ayında 10 Yılın En Yükseğine Ulaştı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel imalat üretimi, Şubat ayındaki hafif büyüme ivmesinin ardından Mart ayında 10 yılın en yüksek seviyesine işaret etti. Küresel imalat sektöründeki koşullar, artan maliyet enflasyonist baskıları ve tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle büyüme potansiyeli engellenmesine rağmen ilk çeyreğin sonunda canlanmaya devam etti.

J.P. Morgan Küresel İmalat PMI verisi, Şubat ayındaki 53,9 seviyesinden Mart ayında 55 seviyesine ulaştı.

J.P. Morgan Küresel İmalat PMI - Mart 2021Küresel İmalat PMI, Şubat ayında üç yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Mart’ta ise 121 ayın en yüksek seviyesine ulaşan veri, 2011 yılı Şubat ayından bu yana görülen en iyi değer olarak kaydedildi. PMI seviyesi; güçlü üretim artışı, yeni siparişler ve istihdam ile desteklendi. Satın alma stoklarındaki daha yavaş düşüş ve satıcı tedarik sürelerinin uzaması da olumlu etki yaptı.

Mart verilerinin mevcut olduğu 27 anketin 23’ünde PMI okumaları 50 seviyesinin üzerindeydi. En üst sıralarda yer alan altı ülkeden beşi Euro Bölgesi’nde yer aldı. Bu ülkeler; Almanya, Hollanda, Avusturya, İtalya ve Fransa olarak sıralandı. Euro Bölgesi dışındaki en büyük gelişme ise Tayvan ve ABD’de görüldü. Japonya ve Çin için iyileşme sinyalleri alınırken, 50 sınırının altında kaldı.

Alt sektör PMI verileri ise Mart ayında tüketici, ara ve yatırım malları sektörlerinde işletme koşullarının iyileştiğini gösterdi. En yüksek PMI okuması, ara mallarda görülürken, yatırım malları ikinci sırada yer aldı. Tüketim malları kategorisindeki büyüme ise 37 ayın en yükseğine ulaştı.

Uluslararası ticaret akışları da hız kazanırken, yeni ihracat işlerinin Ocak 2018’den bu yana en hızlı büyümesi gözlendi.
J.P. Morgan Küresel İmalat PMI Alt Endeksler
Kaynak: IHS Markit

Üretimi daha da artırma çabaları, Mart’ta tedarik zinciri kesintileri nedeniyle engellendi. Girdi teslimat programları, daha uzun satıcı teslim süreleri nedeniyle gecikti. Tedarikçi teslimat sürelerindeki artış ise kayıtlardaki en büyük ikinci kapsam oldu. İmalatçılarda artan yeni siparişlerin ve tedarik zinciri gecikmelerinin birleşimi, iş birikimlerinde Mayıs 2010’dan bu yana en dik artış gözlendi.

GCM Yatırım Banner

Arzı aşan talep de Mart ayında satın alma maliyetlerinde belirgin bir artışa katkıda bulundu. Girdi fiyatı enflasyonu, yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, geçişkenliği satış fiyatları ile ilgili verilerin ilk olarak Ekim 2009’da izlendiğinden bu yana çıktı ücretlerinde en yüksek artışa neden oldu.

İmalat istihdamı da Mart’ta art arda beşinci ayda ve Kasım 2018’den bu yana en büyük ölçüde artış kaydetti. İşlerdeki büyüme ise kapsanan ülkelerin neredeyse tamamında kaydedildi. İş dünyasındaki iyimserlik ise Şubat ayının en yüksek seviyesinden bir miktar geriledi.

Veri, Institute for Supply Management (ISM) ve International Federation of Purchasing and Supply Management (IFPSM) ile birlikte IHS Markit tarafından üretilir.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.