Resmi olmayan seçim sonuçları mevcut Başkan Jokowi’nin ikinci bir dönemi garantilediğini gösterdikten sonra Endonezya finansal piyasaları Perşembe günü yükseldi. Dünyanın en büyük tek günlük seçimlerinde kapatılan borsanın bugün yükselişe geçmesi dikkat çekti.
Endonezya’nın para birimi olan rupi de dolar karşısında yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 0.6’ya kadar güçlendi. Ne var ki finansal piyasalardaki bu iyimserlik, Jokowi’nin reform hedeflerinin bölünmüş bir parlamentoda yine zorluklarla karşılaşacağına işaret eden birçok analist tarafından paylaşılmadı. Büyük reformların muhtemel yokluğunun ve sert bir dış çevrenin Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisindeki büyümeyi durgunlaştırabileceğini öngördüler.
Oxford Economics’ten Priyanka Kishore da; “Parçalanmış bir parlamento ve dış savunmasızlıklar, Jokowi’nin son beş yıldaki iddialı reformlarını ve altyapı harcama planlarını engelledi” dedi.Ve dün yayınlanan bir raporda, bu faktörlerin her ikisinin de Jokowi’nin ikinci dönemine gölge düşürmeye devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı. Ayrıca Endonezya ekonomisinin 2019’dan 2027 yılına kadar yılda ortalama yüzde 5.1 oranında büyüyeceğini öngördü. Öte yandan, özel anketörlerin yaptığı sayımlara göre Jokowi’nin 2014 seçimlerinde dar bir aralıkla yendiği eski ordu generali Prabowo Subianto üzerindeki liderliğini genişletmeye kararlı olduğu bildirildi.
Aynı anketörler Jokowi’yi destekleyen Endonezya Demokratik Mücadele Partisi’nin de parlamentodaki en fazla sandalyeyi kazanacağını tahmin etti.Ancak Kishore erken oylama sayılarının Prabowo’nun Büyük Endonezya Hareket Partisi’nin PDIP’in koalisyon ortaklarını yenerek parlamentodaki en büyük ikinci parti olabileceğini gösterdiğini, bunun da meclisteki sürtünmeleri artırıp yasaların geçmesini engelleyebileceğini dile getirdi. Eurasia Group’un Güneydoğu ve Güney Asya Başkanı Peter Mumford da Koalisyon ortakları arasında bile, Jokowi’nin reform gündemini ilerletmek için uğraşması gereken kısıtlamaların olacağını dile getirdi.
Çarşamba günkü notunda Mumford, Jokowi’nin ikinci dönemini ciddi yapısal reformlarla ilerletmek için kullanacağına yönelik iyimser olmadıklarını da vurguladı.Endonezya seçim komisyonunun resmi sonuçları 22 Mayıs’ta vermesi beklenirken, iyimser olmayan uzmanların aksine bazıları da Jokowi’nin ikinci döneminde daha çok şey yapacağını çünkü kaybedecek bir şeyinin olmadığını söyleyerek umut verici konuştu. Sonuçta Endonezya yasası bir başkanın yalnızca iki kez beş yıl görev yapmasına izin veriyordu.
Eski Endonezya Maliye Bakanı Muhamad Chatib Basri de bugün verdiği bir demeçte; “2024’te tekrar seçilip seçilmeyeceği konusunda endişelenmesine gerek yok, bu nedenle daha fazlasını yapabilir ama beklemeli ve görmeliyiz.” dedi. Tüm bunların yanında, Endonezya’daki iş dünyasının görmek istediği reformlardan birinin ülkenin iş yasalarıyla alakalı olduğu kaydedildi.
Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası‘na göre şu anda şirketlerin işten çıkardıkları işçilere ödemeleri gereken parasal tazminat tutarı, bölgedeki en yüksek oranlar arasındaydı ve bu da sert bir iş gücü piyasa sına neden olmuştu. Kurumun başkanı, Jokowi’nin konuyu ikinci döneminde gözden geçireceği konusunda da “kendinden emin” olduğunun üzerini şu ifadelerle çizdi: “Güvende hissediyorum çünkü başkan konuyu ele almaya ve verimliliğimizi, yatırım ortamımızı iyileştirmek için iş kanununu gözden geçirmeye söz verdi.”