Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Jefferies: Faiz baskısına rağmen altın gelecek yıl toparlanabilir

Jefferies, yükselen reel faizlerin altın üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini ancak bu etkinin kalıcı olmayabileceğini belirtti.
Jefferies: Faiz baskısına rağmen altın gelecek yıl toparlanabilir
HABER GİRİŞ

Jefferies analistleri, son dönemde yükselen reel faizler ve Fed’in faiz artırımı beklentilerinin altın fiyatlarını baskıladığını ancak uzun vadeli görünümün hâlâ olumlu olduğunu değerlendirdi.

Sizce Ons Altın Fiyatı Ne Olur?
Sonuçları görmek için lütfen katılım sağlayınız.
Düşük
Düşeceğini Düşünüyorum
Yükseleceğini Düşünüyorum
Yüksek

Kuruma göre ons altın fiyatının yaklaşık yüzde 25 gerilemesinin önemli bölümü zaten fiyatlamış durumda ve gelecek dönemde belirleyici unsur faizlerin seviyesi değil, faiz baskısının yönü olacak.

Raporda, ABD ile İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’nda yaşanan aksaklıkların petrol fiyatlarını yükselttiği, bunun da enflasyon beklentilerini artırarak piyasalarda bu yıl iki faiz artırımı beklentisini güçlendirdiği belirtildi. Fed’in Temmuz toplantısında üç üyenin faiz artırımından yana oy kullanması da bu beklentileri destekledi.

Jefferies, ABD’de 10 yıllık enflasyona endeksli tahvil (TIPS) reel faizinin yıl başındaki yüzde 1,94 seviyesinden yüzde 2,41’e yükseldiğine dikkat çekerek, reel faizlerdeki hızlı artışın faiz getirisi olmayan altının cazibesini azalttığını vurguladı. Analistler, piyasanın yıl başından 1-2 faiz indirimi beklerken bugün 1-2 faiz artırımını fiyatlamasının altındaki sert satışın temel nedeni olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte kurum, geçmiş dönem örneklerinin umut verici olduğuna işaret etti. 2013, 2018 ve 2022 yıllarında reel faizlerde yaşanan sert yükselişlerin ardından altın ve altın madenciliği hisselerinin performansının, faiz baskısının azalıp azalmamasına göre şekillendiği belirtildi.

Analistlere göre reel faizlerdeki yükseliş durulduğunda altın fiyatları yeniden toparlanma eğilimine giriyor.

Jefferies ayrıca altının yalnızca faiz beklentileriyle değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Raporda; merkez bankalarının güçlü altın alımları, jeopolitik belirsizlikler, artan mali riskler, dolardan uzaklama eğilimi ve yatırımcıların reel varlıklara yönelmesi gibi unsurların altını desteklemeye devam ettiği ifade edildi.

Kurum, özellikle ABD-İran savaşının sona ermesi halinde faiz artırımı beklentilerinin hızla değişebileceğini ve bunun altın için önemli bir destek oluşturabileceğini belirtti.

Jefferies Küresel Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Christopher Wood da geçen hafta yayımladığı değerlendirmede, yapay zeka yatırımlarındaki büyümenin zayıflaması halinde Fed’İn faiz artırmakta zorlanacağını belirterek, yatırımcıların uzun bir aranın ardından altın ve altın madenciliği hisselerinde yeniden pozisyon almaya başlaması için uygun bir döneme girildiğini ifade etti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.