Hükümet ve merkez bankasının firmaları işçi ücretlerini artırmaya çağırmasıyla birlikte, Japonya sendikaları bahar maaşı müzakerelerinde yirmi yılı aşkın süredir en büyük ücret zammını talep ediyor. Japon Sendikalar Konfederasyonu’na (JTUC) göre ülke çapında 2.000’den fazla sendikanın katıldığı bir anket, bu yıl için ortalama yüzde 4,49’luk bir artış talebini ortaya koydu.
JTUC tarafından yapılan bir açıklamaya göre, bu aynı zamanda 1990’ların ortalarından bu yana en yüksek seviye. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisindeki işçiler, 40 yılın en yüksek enflasyonunun tehdit ettiği salgın sonrası zayıf bir ekonomik toparlanmayı sürdürmek için politika yapıcıların ücret zammı çağrılarıyla cesaretlendi.
Firmalar Büyük Sözler Veriyor
Daha yüksek maliyet yüküne rağmen, büyük Japon firmaları iş gücü sıkışıklığının ortasında vasıflı işçileri elde tutmak için büyük ücret artışları sözü verdiler. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota, geçen hafta sendikanın 20 yılın en büyük maaş artışı talebini kabul etti.
JTUC ön araştırması, Japonca’da “shunto” olarak adlandırılan bu yılki yıllık işçi görüşmeleri sırasındaki ortalama sendika talebinin 2022’deki yüzde 2,97’den çok daha yüksek olduğunu gösterdi.
JTUC, yaklaşık yedi milyon işçiyi temsil eden ülkedeki en büyük işçi örgütüdür. Daha küçük işletmelerde, geçici şartlarla veya sendika üyeliği olmadan çalışanlar, çok daha küçük bir ücret artışı alma eğiliminde olsalar da, shunto’nun sonucu, ülkedeki ücret eğilimlerinin habercisi olarak görülüyor.
JTUC’ye göre sendikalar ve şirketler geçen yıl ortalama yüzde 2,07’lik ücret zammı konusunda anlaştılar. Japonya Ekonomik Araştırma Merkezi, Ocak ayı itibarıyla, büyük firmaların Nisan ayında başlayan yıl için ortalama yüzde 2,85’lik ücret artışları sunacağını tahmin ediyor. Bu, 1997’den bu yana en hızlı ücret artışları olacak.
Japonya Merkez Bankası yetkilileri, ücret zammı görüşmelerinin sonucunun, aşırı gevşek para politikasının gelecekteki seyrini belirlemek için önemli bir kriter olduğunu belirtmişti.