Japonya Çalışma Bakanlığı verilerine göre ülkenin nominal baz maaşı, Mayıs ayında 28 yılın en hızlı artışını gerçekleştirerek, merkez bankasının aşırı gevşek parasal teşvik paketini ne zaman gevşeteceğine ilişkin soru işaretlerini artırıyor.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda , ücret artışını politika değişikliği müzakerelerinde dikkate alınması gereken önemli bir gösterge olarak görüyor. ve küresel finans piyasaları Japonya’nın ücret verilerini yakından izliyor.
Normal ücretler Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 arttı ve Şubat 1995’ten bu yana en büyük artış kaydedildi. Güçlü taban ücret artışı Mayıs ayında yüzde 2,5 olarak gerçekleşti.
Ekonomist ve Hosei Üniversitesi profesörü Hisashi Yamada, “Enflasyon yüzde 2 civarında sabitlenirse ve nominal ücretler yüzde 3’ten 3,5’e yükselirse, BOJ’un Kuroda döneminden kalma parasal genişleme çerçevesini kaldırması için koşul getirilebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Bir çalışma bakanlığı yetkilisi, bahar işçi görüşmelerinin sonucunun önümüzdeki birkaç ay içinde hükümetin ücret istatistiklerinde giderek daha fazla görüleceğini söyledi.
Yüksek tüketici enflasyonunun nominal ücret artışını geride bırakması ve hanehalkının satın alma gücünü sıkıştırması nedeniyle, reel ücretler Mayıs ayında yüzde 1,2 daralarak, geçen yılın aynı dönemine göre art arda 14. ayında düşüş yaşadı Analistler, reel ücretlerin 2023’ün geri kalanında daralacağını öne sürüyor.
Veriler, Japon hanehalkı harcamalarının Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,0 düştüğünü ve yüzde 2,4’lük piyasa tahmininin üzerinde olduğunu gösterdi. Ülkede gıdadan giyime ve ulaşıma kadar çeşitli kalemlerde yapılan harcamalarda düşüş kaydedildi.
Mevsimsellikten arındırılmış aylık bazda, hanehalkı harcamaları yüzde 1,1 düşüş yaşadı.
Shinkin Merkez Bankası Araştırma Enstitüsü kıdemli ekonomisti Takumi Tsunoda, “Tüketici fiyat enflasyonunun etkileri, hanehalkı harcamalarında daha yaygın hale geliyor ve Japonya’nın tüketiminde hafifletilen koronavirüs kısıtlamalarının getirdiği etkiyi dengeliyor” diye konuştu.
BOJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida ayrı bir röportajda, merkez bankasının ekonomiyi gevşek politikalarla desteklemesi gerektiğini savundu.