İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, odanın ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonomi ve Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Dünya ekonomisindeki belirsizliklere dikkat çeken Avdagiç, özellikle Ortadoğu’daki artan gerginliklerin ve İsrail’in Gazze’deki saldırılarının, küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Avdagiç, bu durumun dünya genelinde büyümeyi baskılamaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye ekonomisine dair konuşmasında, Avdagiç, Haziran 2023 seçimleri sonrasında yürürlüğe giren yeni ekonomi politikalarının etkilerinin giderek daha net görüldüğünü ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin tarihi seviyelere ulaştığını ve cari işlemler dengesinde süregelen iyileşmenin sürdüğünü belirtti.
Kredi büyümesine getirilen sınırlamaların enflasyonla mücadelede önemli bir araç olduğunu ancak bu sınırlamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunan Avdagiç, KOBİ’lere yönelik finansman koşullarının iyileştirilmesinin önemini vurguladı.
Avdagiç, “Yatırım ekosisteminin temelini KOBİ’ler oluşturur ve bu ekosistem iyileştikçe büyük yatırımların çekilmesi de mümkün olur” diye konuştu.
Kur ile Enflasyon Arasında Denge Talebi
Türk Lirası’nın reel değerlenmesinin kur kaynaklı enflasyonu dizginlemede önemli bir rol oynadığını belirten Avdagiç, kur artışlarının enflasyonla bağının kopmasının ihracat açısından sorun yarattığını dile getirdi.
Kur ve enflasyon arasındaki dengenin önemine dikkat çeken Avdagiç, bu dengenin sağlanması gerektiğini ifade etti. Yıllık bazda kur artışı ile enflasyon arasındaki makasın kur aleyhine 50 puana yaklaşmasının bir alarm durumu olduğuna dikkat çekti.