Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İTO Başkanı Vergi Dilimleri, Enflasyon ve Döviz Kurları Hakkında Konuştu

İTO Başkanı Şekib Avdagiç asgari ücret zammı sonrası gelir vergisi dilimi ve SGK üst limitlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
İTO Başkanı Vergi Dilimleri, Enflasyon ve Döviz Kurları Hakkında Konuştu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, milyonlarca çalışanı ilgilendiren SGK üst limiti ve gelir vergisi dilimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İTO Başkanı Avdagiç ayrıca, ekonomik gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, SGK üst limitinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, asgari ücretle ilgili bir şikayetleri bulunmadığını, gelir vergisi dilimlerinin gözden geçirilmesi ve kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemelerin gözden geçirilmesi gibi üç konuya önem verdiklerini söyledi.

İTO Başkanı, hızla vergi gelirlerinin dilimlerinde düzenleme yapılması gerektiğini ve şu anda vergi gelirindeki artış hızının, hem enflasyonun hem de asgari ücret artışının çok gerisinde kaldığını vurguladı.

2000 yılında gelir vergisinin ilk dilimi asgari ücretin 22 katı olduğunu hatırlatan Avdagiç, “Şimdi Temmuz ayında bu, asgari ücretin 6.1 katına düştü. İnsanlar asgari ücreti aldığı zaman bunu sadece asgari ücret olarak görmemek lazım. Tüm ücretlilerin gelirleri ile işveren maliyetini görmek lazım.” ifadelerini kullandı.

SGK üst limitine yönelik düzenleme talebinde bulunan Avdagiç, bu limitin asgari ücretin katı iken sonrasında 6,5 katına ve 7,5 katına kadar ulaştığını söyledi.

GCM Yatırım Banner

Avdagiç: Enflasyon ve Kur Yakın Seyretmeli

Döviz kurlarındaki yükselişin, piyasalardaki yansımaları ve iş dünyasına etkisine yönelik konuşan Avdagiç, “Kurun düşük, yüksek ya da sabit olması bizim asıl önceliğimiz değil. Enflasyon ile kurun paralel ya da yakın seyretmesi önemli husustur.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Türkiye’de enflasyonla kurun paralel ya da yakın seyri ne zaman bozulduysa ekonominin sert düzeltme hareketleri yaşamak durumunda kaldığını belirtti.

İTO Başkanı konuyla ilgili, “Kur istenen seviyede olmaz ise ihracatçı zorlanıyor’ diyoruz, aslında iki taraflı bakmak lazım. Türkiye’nin dış ticaret rakamları da bunu doğruluyor.” açıklamasında bulundu. Avdagiç, kur baskılandığı zaman ihracatın da baskılandığını belirtti ve ithal ürünlerin cazip hale geldiğini ifade etti.

Beraberinde iki taraflı bir kayıp yaşandığına dikkat çekti. Bundan sonrası için görüşlerini paylaşan Avdagiç, “En azından dövizin bu süreden sonra enflasyonla uyumlu süreç yürütmesi lazım, sene sonuna kadar ikinci altı ayda enflasyon artacaksa kurun da artması lazım, 1-2 puan farklılık olsa da mantıklı hareket etmesi önemli.” diye konuştu.

‘Vize için İstenen Evraklar İnsan Haklarına Aykırı’

İTO Başkanı Avdagiç, Avrupa Birliği’nin vize almak için yaşanan süreçleri değerlendirdi. Vize ile ilgili süreçte son birkaç yıldır daha da sıkıntılı bir süreç olduğunu belirten Avdagiç, Schengen vizesi ile ilgili sürecin 2016’dan bu yana kademeli olarak zor bir hal aldığını, bu sorunu hem iş dünyasının hem de Cumhurbaşkanının 30 Mayıs’taki TOBB genel kurulunda öncelikli konu olarak dile getirdiğini ifade etti.

AB ile vizelerin Gümrük Birliği anlaşması uyarınca kaldırılması gerektiğini ancak bunun gerçekleşmediğini aktaran İTO Başkanı, vize olayının Türkiye üzerinde politik argüman olarak kullanıldığını söyledi.

Vizeye müracaat süresi ülkelere göre değişirken 6-9 hafta randevu almak için beklendiğini söyleyen Avdagiç, “Neredeyse bir klasör evrak paketi sunulmak durumunda kalınıyor. Bu evraklar aynı zamanda insan haklarına da aykırı.” diye konuştu.

Tüm mali durumu, menkul-gayrimenkul ve sosyal sigorta süreçleri gibi paylaşılmayan hususları istemenin etik olmadığını vurguladı ve bir ton evrak istendiğini, devamında 2-3 haftalık değerlendirme süreci de eklenince sürecin 9-12 haftayı bulduğunu sözlerine ekledi. (AA)

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.