Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İTO Başkanı: Bölgesel Asgari Ücret Getirilmeli

Enflasyonist baskının erittiği maaşlara getirilen bir diğer çözüm bölgesel asgari ücret oldu. İTO Başkanı alım gücünü artırmak için önerilerde bulundu.
İTO Başkanı: Bölgesel Asgari Ücret Getirilmeli
HABER GİRİŞ

Asgari ücret tartışmalarına İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şekib Avdagiç de katıldı. Alım gücünün korunması konusunda daha önce de görüş bildiren Avdagiç, asgari ücretin bölgelere göre değişkenlik göstermesi gerektiğini savundu.

İTO’nun gerçekleştirdiği “İstanbul Ekonomisinin 100’ü” isimli araştırma sonuçlarını değerlendiren Avdagiç, İstanbulluların alım gücüne dikkat çekti.

Ülkenin en kalabalık ilinin yarattığı katma değerin yüksekliğine değinerek, “İstanbul’un alım gücünü korumak gerek” şeklinde ifadede bulundu.

İTO Başkanı, “Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. İstanbul’daki asgari ücretle, 5-6’ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı” dedi.

Hem yerli hem de yabancı nüfusun yoğunlukta olduğu metropolde şirketlerin rekabetçi ruhunu korumak için de bu önerinin yerinde olduğuna işaret etti.

GCM Yatırım Banner

Enflasyonist baskı altında ezilen İstanbul’un diğer illere kıyasla daha zor durumda olduğu çıkarımında bulunarak, “Özellikle barınma ve iki-üç vasıta ile sağlanan ulaşım gibi hususlar asgari ücretlinin yükünü artırıyor” dedi.

İTO: İstanbul’un Milli Gelire Katkısı 68 Şehrin Toplamını Oluşturdu

İTO’nun araştırmasına göre milli gelire sağladığı katkı ele alındığında İstanbul’un Türkiye’ye katkısı 68 şehrin toplamını oluşturdu. Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 62’si İstanbul’da konumlandı.

Bu yılın vergi gelirlerinin yüzde 48,2’si ile toplam dış ticaretin yüzde 48,7’si ise İstanbul’dan geldi.

İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki payını ele alan Avdagiç, “İstanbul’u katma değerli üretimin merkezi olarak konumlayan bir strateji, diğer illerdeki tamamlayıcı sektörlerin de gelişimine çok büyük katkı verecektir” dedi.

“İstanbul’a Özel Kredi Çalışması Fayda Getirir”

İstanbul için özel bir teşvik paketinin gerekli olduğunu düşünen Avdagiç, “Çünkü İstanbul’u teşvik etmek, Türkiye’yi teşvik etmektir” dedi.

Çalışan tarafına verilecek bölgesel asgari ücretin yanı sıra işveren tarafı için de finansman desteği sağlanması gerektiğini savundu.

Kredi Garanti Fonu (KGF) ile kente özel finansman desteğinin sağlanmasını öneren İTO Başkanı’nın açıklaması şöyle:

“Kira destek paketi, personel destek paketi, işletme destek paketi gibi farklı başlıklarda KGF destekli İstanbul bölgesine özel bir kredi çalışması yapılması fayda getirir. Ayrıca İstanbul’daki yüksek kira bedelleri de dikkate alınarak bölgesel kira stopaj oranı uygulamasına geçilmesi ve İstanbul’da bu oranda bir indirim getirilmesi fayda sağlayacaktır.”

İGİAD İstanbul için Bölgesel Asgari Ücret Önermişti

İTO Başkanı’nın bölgesel asgari ücret önerisini bu hafta ilk gündeme getiren taraf, Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) olmuştu.

İGİAD, insani geçim ücreti (İGÜ) miktarını ülke geneli için aylık 9 bin 318 TL olarak açıklarken, İstanbul için bu rakamın 10 bin 606 liraya çıktığını duyurmuştu.

Ülke genelindekinden farklı enflasyon oranına sahip olan İstanbul için bölgesel asgari ücrete geçilmesini önermişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.