Avrupa’nın genelinde bulunan gıda üreticileri, Cuma günü yürürlüğe giren ABD’deki tarifelerinin yaratabileceği finansal sarsıntılara hazırlanıyor. İtalya’nın kuzeyinde üretimi yapılan dünyaca ünlü parmigiano-reggiano adıyla bilinen bir tür parmesan peyniri türünün büyük bölümü ABD’ye ihraç ediliyor.
Son 10 yıl içinde dünyanın pek çok noktasına gerçekleştirdiği peynir üretimini ciddi oranda artıran İtalya, şimdilerde yıllık ortalama 3,3 milyar dolarlık peynirin dış satımını gerçekleştiriyor ve böylelikle peynir ihracatında önemli bir rol oynuyor.
İtalya’nın oldukça sevilen peyniri parmigiano-reggiano, yüzyıllardır bölgede üretiliyor. Üretimde çok sayıda insana istihdam olanağı sağlanırken, çok sayıda çiftçi ile işletme ihracat faaliyetlerine devam ediyor. Şu an ABD’ye uygulanan verginin oranı ise %25’e işaret ediyor.Söz konusu meşhur peynirin adını İtalya’nın Parma şehrinden aldığı biliniyor. Bu şehrin güneybatısında bulunan Bertinelli isimli aile çiftliğinde üretimi yapılan peynirlerin şekli davulu andıran fıçısı, üç yaşındaki küçük bir çocukla aynı ağırlığa sahip.
Zahmetli bir üretim aşamasından geçen her bir peynir fıçısı, dış kabuğunun sertleşmesi amacıyla batırıldığı tuz çözeltisinin ardından D.O.P. harfleri ile damgalanıyor. Bu harfler “menşe korumalı ürün” ifadesinin kısaltması anlamına geliyor.
Bu, başta ürünün ucuz kopyalarını engellemek amacıyla olmak üzere, herhangi bir ürünün ait olduğu coğrafi bölgenin doğruluğunu garantilemek ve yerel üreticilerin korunmasını sağlamak amacıyla kullanılan, AB usulü bir etiketleme yöntemi olarak biliniyor.
İtalya’nın dörtte birlik kısmı, AB’deki tüm tescilli ürünleri için ABD’de bulunan aynı sektördeki rakipleri ile ters düşüyor.Ekim başında açıklama yapan ABD Ulusal Süt Üreticileri Federasyonu, ABD’de bulunan peynir ihracatçılarının aynı gıda isimlerini ortak kullanan peynir ihracatçıları ile rekabeti sınırlandırmak amacıyla coğrafi bölge gösterimini kötüye kullandığını ifade etti. Bu durum “AB’nin ticaret uygulamalarının korkunç bir örneği” olarak nitelendirildi.
İtalya Tarım Bakanı Theresa Bellanova, Amerikalı parmesan peyniri tüketicilerini sahte ürün yedikleri konusunda uyardı. “Bu, orijinal ürünlerimizin kimlik hırsızlığıdır ve bunu kabul edemeyiz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan her yıl yaklaşık olarak yarım milyar dolar gelir sağlayan İtalyan peynir ihracatını gerçekleştiren çok sayıda peynir türü, Amerika’nın tarifelerine tabi tutulacak.
1934 yılından bu yana peynir üretimine ilişkin kaliteyi denetlemekten sorumlu olan Parmigiano-Reggiano Konsorsiyumu, ABD’den bu ürünü ithal edenlerin her bir parmigiano-reggiano fıçısı için yaklaşık 200 dolar daha fazla ödeme yapması gerektiğini söyledi. Bununla birlikte üreticilerin Atlantik’e satış hacimlerinin artacağını öngördü.
Konsorsiyumun Dış İlişkiler Yetkilisi Fabrizio Raimondi, ABD’nin İtalya için en önemli hedef pazarlardan ikincisi konumunda bulunduğunu vurguladı. Raimondi ve Konsoryim Başkanı Nicola Bertinelli, piyasadaki taklitçi peynirlerin pazar payını etkilemesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.
İtalya’nın yeni Finans Şefi Roberto Gualtieri, bu durumdan rahatsız olduğunu belirtirken, İtalya’nın iradesi dışında gerçekleşen bir olaydan ülkenin ihracatının etkilenmesinin haksızlık olacağını ifade etti.Bellanova’nın açıklamaları, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi di Maio’nun ABD gıda ürünlerine agresif bir teşvik ile uygulanacak tarifeleri telafi etmeye çalışacağını ve tarifelerden olumsuz etkilenen üreticilerin devlette destek alacağını bildirdi. Böylelikle ülkenin gelir kayıplarının tolere edilebileceği söylendi. Fakat bu etkilerin üstesinden gelebilmek peynir üreticileri için biraz daha zor olabilir.
Parma şehrinin yakınlarında bir süt üreticisi olan Saverio Delsante, söz konusu ürün pazarının zaten oldukça geniş olduğunu, uluslararası anlamda ticari faaliyetlere uygun olduğu için ABD’nin ticari faaliyetlerinin kendi çiftliği için büyük bir problem olabileceğini söyledi. “Bu tarifelerden endişeliyim, sadece tarım için değil, her sektör için” dedi.