ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları kapsamında attığı adımlar, dünyanın birçok ülkesini tedirgin ediyor. Alüminyum ve çelik için getirdiği ek gümrük tarifeleri, Çin başta olmak üzere birçok ülkeyi hedef alırken, müttefiki olan ülkelerin de zararına oldu. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nden, Kanada’dan, Almanya’dan ve ABD ile sıkı ilişkisi bulunan ülkelerden tepki çekti. En son Türkiye için uyguladığı yaptırımlar ise kendi ülkesinde bile eleştirildi.
Giorgetti, bu fonlara dikkat çekerek ülkesinin tıpkı Türkiye gibi bir ekonomik saldırıya uğrayabileceğini söyledi. Libero gazetesine yaptığı açıklamada Giorgetti, bu ayın sonu ile Eylül ayının başında İtalya’ya yönelik ekonomik bir saldırı olabileceğine dikkat çekti. Bu bağlamda da Türkiye’yi örnek gösterdi.
Piyasa üzerinden İtalya’ya yönelik ekonomik saldırı olabileceği ihtimalinin sorulması üzerine Giorgetti, “böyle bir saldırı bekliyorum. Piyasalarda avını seçip harekete geçen aç spekülatif fonlar bulunur. 1992 Ağustos sonunda ve 7 yıl önce Berlusconi’yle neler olduğunu hepimiz gördük. Yazın borsada az hareket olduğundan bu, ülkelere yönelik agresif girişimlere neden olabilir, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi,” ifadelerini kullandı.
İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi ise hafta sonunda bir gazete aracılığıyla Türkiye’ye destek mesajı gönderdi.Milanesi, “ilk düşüncem, Akdeniz’in ticari ve mali dengesi açısından çok mühim bir oyuncu olan önemli bir ülkeyle dayanışma göstermek gerektiğidir,” dedi. Kriz durumunun herkes için kötü bir haber olduğuna dikkat çeken Milanesi, “sorumluluk sahibi bir şekilde yatkınlık göstermemiz ve Türk lirasının çöküşünün kısa vadede muhtemel sonuçları için dikkatlice gözetim ve deneyim yapmamız gerekir,” açıklamasında bulundu.
Bakan Milanesi, Türkiye’de yaşananların Avrupa kıtasını da yakından ilgilendirdiğine dikkat çekti.Bakan Avrupa’da birçok ülkenin tek bir güçlü para birimi kullandığını ve bir sorun anında ülkelerin koruma ağı oluşturduğunu dile getirmişti. Bunun avantajına dikkat çeken Milanesi, “Türkiye’de yaşananlar, Euro gibi bir para birimi kullanmanın olumlu veya olumsuz olduğu konusunda hala şüpheleri bulunanlar tarafından çok dikkatlice değerlendirilmelidir,” yorumunu yapmıştı.