İsviçre, Lugano kentinde Ukrayna’nın yeniden inşası ve kalkınması için Ukrayna Kalkınma Konferansı düzenledi. İki gün süren konferansta 40’ın üzerinde ülke ve uluslararası kuruluştan temsilciler yer aldı.
kolayca yatırım yapın
Konferansta Ukrayna tarafı, ülkenin yeniden inşasında Rusya’nın bedel ödemesi gerektiğini savunarak, Rusya Federasyonu ve Rus oligarkların el konulan varlıklarının savaş hasarını tazmin etmesini istedi.
Benzer şekilde Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, geçtiğimiz aylarda, Rus varlıklarını Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanmayı düşündüğünü söyleyerek savaş tazmini sinyali vermişti.
Bu plana ise İsviçre karşı çıktı. İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis, dün yaptığı açıklamada İsviçre’nin dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna’ya devretme planının olası olumsuz sonuçları konusunda uluslararası toplumu uyardığını söyledi.
“Mülkiyet Hakkı Temel Bir Haktır, Bir İnsan Hakkıdır”
Lugano’daki konferansın son gününde konuşan Cassis, bu tür bir kararın tehlikeli emsal oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca el konulan Rus varlıklarının rıza alınmadan kullanılmasının liberal düzenin temellerini baltalayacağını ifade etti.
“Mülkiyet hakkı temel bir haktır, bir insan hakkıdır” diyen Cassis, bu hakların ancak uygun bir yasal zemin oluşturulursa ihlal edilebileceğini söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise plana prensip olarak destek verdiklerini açıkladı.
Ukranya Başbakanı Denis Şmıhal, planın henüz tartışma aşamasında olduğunu bildirdi. Ancak İsviçre’nin uyarılarını desteklemedi.
Şmıhal dünya genelinde 300 ila 500 milyar dolar arası Rus varlığının dondurulduğunu hatırlatarak; “Ulusal ve uluslararası yasaların oluşturulacağı bir formül arıyoruz; böylece kışkırtma olmadan yapılan saldırıların cezası varlıkların dondurulması olacak” dedi.
Rusya’ya En Çok Yaptırım Uygulayan Ülke İsviçre Olmuştu
Ukrayna işgali sonrası Batılı ülkeler Moskova hükümetine başta bankacılık sistemi olmak üzere enerji, ticaret, teknoloji, otomobil, spor ve medya gibi çeşitli alanlarda yaptırım uyguladı. En çok yaptırım uygulayan ülkeler arasında ise İsviçre ilk sırada yer almıştı.
Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 300 milyar dolarlık dış varlıklarına ek olarak başka Rus banka ve şirketlerinin denizaşırı varlıkları da dondurulmuştu.
ABD el konulan varlıkların sonrasında meşru sahiplerine iade edilmeyeceğini, Kiev hükümetine sağlanacak mali ve askeri yardımda dondurulan varlıkların kullanılacağını bildirilmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu girişimleri “hırsızlık” olarak nitelendirirken, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da tüm yasal normların çarpıtıldığını ve özel mülkiyetin kamulaştırıldığını ifade etti.