Yılın küresel sıkılaşma dalgasına ayak uyduran ve Eylül ayında faizi pozitif bölgeye çıkaran İsviçre Merkez Bankası (SNB), rekor zararla gündemde. Bugün yapılan duyuruya göre SNB, ilk dokuz ayda 142,2 milyar İsviçre frangı zarar açıkladı. Böylelikle 115 yıllık tarihinin en büyük zararını kaydetti.
Zarar, Fas’ın 132 milyar dolarlık yıllık ekonomik üretiminden fazla olsa da İsviçre’nin para yaratma yeteneği sayesinde iflasla karşı karşıya kalınmadı.
Dev kaybın gerekçesi ise yükselen faiz oranları ve güçlenen İsviçre frangının SNB’nin yabancı yatırımlarının değerini düşürmesi olarak açıklandı.SNB, güvenli liman İsviçre frangının değer kazanmasına engel olmak için satın aldığı tahvil ve hisse senetlerinin değer kaybetmesi nedeniyle döviz pozisyonlarından 141 milyar zarar etti. Altın pozisyonundan zarar ise 1,1 milyar İsviçre frangı oldu.
Rakamlara ilişkin görüş bildiren UBS Ekonomisti Alessandro Bee, “Bu kayıplar kulağa çok gelebilir ancak SNB normal bir şirket değil” diyerek şöyle devam etti:
“Sorun, hisse senetlerinin kaybettiği, tahvillerin kaybettiği, altının kaybettiği ve İsviçre Frangı’nın güçlendiği stagflasyon ortamıdır. Normalde tahviller ve hisse senetleri kaybettiğinde altın kazanır. Ama bu 2022’de olmadı.”
Normal iflas kurallarının geçerli olmadığını sözlerine ekleyen UBS Ekonomisti, bir yıl önce 41,4 milyar frank kâr elde eden SNB’nin İsviçre frangı için talep olduğu sürece her zaman likit olacağını belirtti.