Bu yıl Swiss Re tarafından yapılan araştırmada dünyanın en ekonomileri arasında gösterilen İsviçre, üçüncü çeyreğe ilişkin GSYİH rakamlarını açıkladı. Buna göre ülke GYSİH’si yılın ilk yarısında toplamda yüzde 8,6 düşüş yaşadıktan sonra 2020’nin 3. çeyreğinde yüzde 7,2 büyüdü.
The State Secretariat for Economic Affairs (SECO) tarafından açıklanan verilere göre İsviçre ekonomisi 2020’nin üçüncü çeyreğinde önceki çeyrekteki yüzde 7’lik tarihi düşüşün ardından çeyreklik bazda yüzde 7,2 büyüdü ki bu en az 1980’den bu yana en yüksek büyüme oranı oldu.
Toparlanma, ekonomiyi pandeminin öncesine göre yaklaşık yüzde 2 daha küçük bırakırken bu büyük Euro Bölgesi ülkelerinde görülen boşluklardan çok daha az oldu. Yurt içi talep ve hizmet sektörünün bazı kısımları önemli ölçüde toparlanırken, uluslararası gelişmeler ihracatı olumsuz etkiledi.
Üçüncü çeyrekte, İsviçre’nin GSYİH’si güçlü bir şekilde büyüdü ve yılın ilk yarısında kaybedilen zeminin yaklaşık dörtte üçünü geri kazandı.Bu nedenle GSYİH, 2019’un sonunda hala kriz öncesi seviyenin yaklaşık %2 altında kaldı. Komşu ülkelerle karşılaştırıldığında, İsviçre ekonomisi koronavirüs krizini şimdiye kadar nispeten zarar görmeden atlattı.
Koronavirüs önlemlerinin kademeli olarak gevşetilmesinin ardından özel tüketim (+%11,9) beklendiği gibi 3. çeyrekte önemli ölçüde toparlandı. Kilitlenme sırasında ulaşılamayan veya erişilmesi zor olan çeşitli tüketici sektörleri tekrar yayına girdi. Ekipman yatırımı (+%8,8) ve inşaat yatırımı (+%5,1) da bir kez daha önemli ölçüde arttı.
Beklendiği gibi, nihai yurt içi talep %8,9’luk rekor bir büyüme kaydetti, yine de 2019’un sonundaki kriz öncesi seviyesinin %2 civarında gerisinde kaldı. Mal ithalatı (+%11,2) ve hizmetler (+%9,9) buna paralel olarak önemli ölçüde büyüdü. İç talepteki güçlü toparlanma, özellikle hizmet sektörünün yurt içi odaklı kısımlarına fayda sağladı.
Örneğin perakendede katma değer (+%6,0) yaz aylarında yurtdışına seyahat eden nispeten düşük sayıdaki İsviçrelinin kısmi desteğiyle keskin bir şekilde arttı.Sağlık hizmetleri ve sosyal hizmetlerdeki kayma değer de (+%12,0) acil olmayan tedavilerin yeniden başlamasının ardından önemli ölçüde arttı. Sanat, eğlence ve rekreasyon (+%61,9) ve konaklama ve yemek hizmetlerinde (+%72,9) önceki iki olumsuz dönemden net yükselişler yaşandı.
Spor, eğlence ve kültürel tesislerin ve restoranların açılması katma değerde bir sıçrama yarattı. Yine de bu sektörlerin rakamları kriz öncesi seviyelerin oldukça altında geldi.
Birincisi, büyük olaylarla ilgili olanlar gibi bazı sağlık politikası kısıtlamaları yaz boyunca yürürlükte kaldı ve ikincisi, birçok yabancı turist uzak kaldı ki bu da konaklama ve yemek hizmetlerinin bazı kısımlarına sert bir şekilde vurdu ve hizmet ihracatının zayıf gelişimine (+%1,4) katkıda bulundu.
Mal ihracatı (+%6,9) önceki çeyreğe göre daha güçlü bir toparlanma göstererek, imalatta katma değeri (+%8,6) destekledi. Ancak ne katma değer ne de mal ihracatı kriz öncesine yaklaşamadı. SECO’ya göre iş döngüsüne duyarlı sanayi sektörleri koronavirüs krizinden ciddi şekilde etkilenmeye devam ediyor.