Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İsveç, Türkiye için Askıya Aldığı Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor

İsveç hükümeti üç yıl önce başlattığı silah ambargosunu kaldırma kararı aldı. Karar NATO üyelik başvurusunun ardından geldi.
İsveç, Türkiye için Askıya Aldığı Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor
HABER GİRİŞ

İsveç tarafından 2019 yılında Türkiye’ye yönelik uygulanmaya başlayan silah ambargosu kaldırıldı. Yapılan açıklamada üç yıldır yürürlükte olan yasağın sona erdiği ve Türkiye’ye askeri teçhizat ihracatı için izin verileceği aktarıldı. Askeri silah ve teçhizatın yanı sıra elektronik ve teknoloji alanlarındaki ürünler için de bu kararın geçerli olduğu açıklandı.

Bu kararın alınmasında, İsveç’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından bu yılın başlarında üye olmak istediği NATO askeri ittifakına katılma teklifinin rol oynadığı belirtildi. Hangi silahların ihraç edileceği ise gizlilik gerekçe gösterilerek açıklanmadı.

Bununla beraber Silah İhracatı Yasağı kapsamında etkilenen tüm silahların yeniden Türkiye’ye gönderilebileceği belirtildi. İsveç daha önce NATO’ya üye olma isteği sonrasında, Türkiye’nin olumsuz yanıtı ile karşı karşıya kalmıştı.

Türkiye buna neden olarak İsveç’in terör örgütlerine ev sahipliği yapmasını gösteriyordu. Daha bu konuda müzakereler başladı ve Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine onay verdiğini açıkladı. İsveç ise bu gelişme sonrası, Ankara’ya silah satışının yeniden gözden geçirilebileceğinin sinyalini vermişti.

Türkiye’nin 2019’un Ekim ayında PYD kontrolü altındaki bölgelere sınır ötesi harekatlar düzenlemesinin ardından, İsveç tarafından silah sevkiyatı durdurulmuştu. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, operasyonların uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylemişti.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.