NATO üyeliğinde sorun yaşadığı için daha önce çok kez Ankara’ya gitmek istediğini söyleyen İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, bugün Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine teşrif eden Kristersson, öncelikle Anıtkabir ziyaretinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmeden önce resmi ziyaretine ilişkin açıklama yapan İsveç Başbakanı, ülkesindeki parlamentonun Türkiye tarafı ile ‘İsveç Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’ kurulması için çalışma başlattığı bilgisini paylaştı.
Türkiye ile daha önce imzalanan muhtıraya sadık kaldıkları mesajını verdi. Muhtıra kapsamında, terör örgütleriyle temas halinde olmayacaklarını taahhüt etti.
“İki Ülke Arasındaki Yakın Bağlar Eskiye Dayanıyor”
Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kristersson, yazdığı metinde iki ülkenin tarih içerisindeki yakın bağlarına atıf yaparak şu ifadelerde bulundu:
“Yaklaşık 100 yıl önce tarafınızca kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek benim için büyük bir onurdur. 1934’te Ankara’daki İsveç Büyükelçiliğinin açılışında, dönemin Veliaht Prensi Gustaf Adolf ile çekilmiş fotoğraflarınız, bana ülkelerimiz arasındaki yakın bağların ne kadar eskiye dayandığını anımsatmaktadır. İsveç ve bu güzel ülke arasındaki ilişkileri derinleştirme temennilerimle.”
Müzakereler Çıkmaza Girmişti
Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üye olma girişimlerini hızlandırmıştı ancak ittifakta yer alan tüm üyelerin onayının alınması gerektiği için Türkiye’nin çekimser tavrı sorun yaratmıştı.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile Haziran ayının sonunda üçlü memorandum imzalayarak iki ülkenin NATO üyeliği için Ankara’nın şartlarını yerine getirmesini garanti altına almıştı.
Söz konusu şartlar arasında, terör örgütleri ile mücadelede İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile tam iş birliği halinde olması ve terör üyelerinin Ankara’ya teslim edilmesi yer almıştı.
Ancak İsveç, PKK bayrağı skandalıyla gündeme gelmiş, milletvekilleri terör örgütü YPG/PKK’yı simgeleyen bayraklarla olan fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmıştı. Sonraki süreçte Ankara ile Stokholm arasındaki müzakereler çıkmaza girmişti.
Eski Başbakan Magdalena Andersson’ın yerine gelen yeni Başbakan Ulf Kristersson, önceki hükümetin aksine NATO üyeliği konusunda Türkiye ile ılımlı ilişkiler kurma niyetinde olduğunu duyurmuştu.